Općinski načelnik upriličio prijem za 20 članova šehidskih porodica

PrijemSehidskePorodice2017 008Tradicionalni ramazanski prijem za porodice šehida upriličen je danas u prostorijama općine Ilijaš za 20 porodica čiji su članovi poginuli kao pripadnici Armije RBiH. Ramazan je prilika da se dijeli sa bližnjima, ali i da se ukaže na činjenicu da još uvijek postoje članovi porodica šehida koji nemaju riješen status. Simboličnim hedijama, općinski načelnik prisutnima je zaželio sretne nastupajuće bajramske praznike, da ih provedu u okruženju svojih najmilijih. Predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Fikreta Hodžić, zahvalila se općinskom načelniku na nesebičnoj podršci kroz sve projekte pvpg Udruženja.
 
Danas smo ovdje povodom prijema kod općinskog načelnika, tu su 20 porodica sa kojima će načelnik popričati i podijeliti im hedije. U svoje lično ime, i u ime porodica želim da se zahvalim načelniku i općini Ilijaš koja svake godine isprati ovaj naš projekat. Za Dan šehida, planirali smo također da posjetimo mezarja a svakako je tu i projekat odlaska porodica u Potočare. Svake godine, na jedan fin način se sjećamo naših šehida i poginulih boraca”, kazala je Fikreta Hodžić.
 
PrijemSehidskePorodice2017 013Općinski načelnik ukazao je na činjenicu da još uvijek nisu riješena mnoga statusna pitanja šehidskih porodica sa područja naše Općine, te je pozvao sve građane općine Ilijaš, da se na Dan šehida masovno odazovu, obiđu šehidska mezarja, te na taj način odaju počast našim borcima.
 
Ovo je jedan simboličan način kojim mi iskazujemo svoj odnos prema ovoj populaciji tako što svake godine uprličimo prijem za određeni broj porodica šehida. Ono što je bitno napomenuti da smo s tom kategorijom svaki dan tokom cijele godine da pokušamo da uradimo što više možemo za njihove porodice. Nažalost, 21 godinu nakon rata još uvijek mnoge stvari nisu riješene, mnoga djeca porodica šehida nisu zaposlena a i mnoga statusna pitanja su se možda mogla riješiti na bolji način. Ovo je neka vrsta odgovornosti koju iskazujemo, susretima sa njima neke stvari i rješavamo ali moram da naglasim da u općini Ilijaš živi zaista veliki broj porodica šehida. Naša odgovornost kao ljudi koji obnašaju određene funkcije, jeste da budemo što više uz te porodice i da pokušavamo rješavati njihove probleme. Ovo danas je prije svega simbolika, kada se susrećemo sa PrijemSehidskePorodice2017 024porodicama i razgovaramo, ali ta komunikacija treba da bude kroz cijelu godinu. Iskoristit ću priliku da sve građane općine Ilijaš pozovem da se na Dan šehida masovno odazovu, da obiđemo naša mezarja, ne samo na području naše Općine nego i u Brezi i Olovu kako bismo na taj način odali počast našim šehidima”, istakao je općinski načelnik Akif Fazlić.
 
Jedna od članova porodica šehida, koja je danas dobila simboličnu hediju od općinskog načelnika je i Haša Beha, majka šehida Avdije Behe.
 
Ovaj prijem danas mnogo znači, ali opet kažem teško onome ko mora da dođe po ovo jer smo mi svoju djecu izgubili za Bosnu i Hercegovinu. Da se nisu borili, gdje bismo mi danas bili i zato želim da se zahvalim svakome ko se brine za nas poslije svega. Svakome je teško, ali je roditelju najgore pogotovo kada znate da je sin imao samo 26 godina kada je poginuo na Sokolju.Vrijeme ne liječi rane, i nikada ih neće izliječiti sve dok ne legnem kraj njega. Bilo je dosta pomoći i hvala svakome ko se nas sjeti na bilo koji način”, rekla je Haša.
 
Nakon uručenih hedija za porodice šehida, općinski načelnik razgovarao je sa majkama šehida o gorućim problemima sa kojim  se susreću, te na koji način se mogu rješiti pojedini problemi ove kategorije.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba