Općina Ilijaš zvanično potvrdila prelazak na standard ISO 9001:2015

isoOpćini Ilijaš je u ponedjeljak, 18. decembra 2017. godine, zvanično izdat certifikat i potvrđen prelazak na novi standard ISO 9001:2015.

Auditor certifikacijske kuće "Bureau Veritas" prof. Halil Gutošić održao je uvodni sastanak sa načelnikom i pomoćnicima svih općinskih službi, a potom je obišao sve službe kako bi utvrdio da li je sistem usklađen sa zahtjevima najnovijeg međunarodnog standarda.

"Danas sam provjerio usklađenost ranije uspostavljenog sistema sa zahtjevom novog standarda. Prema onome što sam provjerio, radeći metodom slučajnog uzorka, nema nikakve neusklađenosti. Zapisao sam dvije manje opservacije, koje u pojedinačnom smislu ne znače ništa, ali kada bi se ponavljale ne bi bilo uredu.
Uposlenici sa kojima sam razgovarao bili su jako susretljivi. Vidio sam da neki rješavaju zahtjeve isti dan, vidio sam i manja kašnjenja, ali u svakom slučaju čini mi se da je napravljeno značajno poboljšanje u odnosu na prošli audit i na prošli sistem", rekao je Gutošić.

Na završnom sastanku načelnik i pomoćnici su se usaglasili o nalazima koje je auditor ustanovio, te je i zvanično potvrđen prelazak na novi standard međunarodne kvalitete ISO 9001:2015.

U budućnosti postoji mogućnost poboljšanja u zaštiti elektronskih podataka, također trebali bi se skratiti rokovi u rješavanju predmeta koji se odnose na legalizaciju.

Za razliku od ranijeg standarda koji je bio isključivo orijentisan na korisnike usluga, novi je orijentisan na intersne strane, što znači da vodi računa o uposlenim, građanima i cjelokupnoj društvenoj zajednici.

"Novi standard se ne fokusira samo na menadžment, nego na liderstvo. Ne može se staviti znak jednakosti između liderstva i menadžmenta. Lider je onaj koji vodi, koji ima nove ideje, koga ljudi slijede. Menadžer se može obučiti, dok lider ne može biti svako od nas", naglasio je Gutošić.

Novi standard ostavio je više slobode u organizaciji i kako će se ona definisati prema svojim potrebama i mogućnostima.

Politika kvalitete Općine usklađena je sa novim standardom, kao i Poslovnik kvaliteta, a radilo se i usklađivanje ostale dokumentacije. Svi interni auditori u Općini Ilijaš ranije su uspješno položili ispite i dobili certifikate.

Općina Ilijaš je do sada primjenjivala ISO 9001:2008, a prelaskom na novi standard teži se unaprjeđenju rada organa uprave i njegovom poboljšanju u cilju pružanja što kvalitetnije usluge građanima.

Pripremila: Nermina Avdukić 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba