Održana tribina "Popis 2013"

zztribinaaaaU organizaciji Fondacije" Popis 2013" u Sali KSC-a održana je Javna tribina na kojoj se govorilo o predstojećem popisu stanovništva u oktobru ove godine .Podsjećamo Fondacija je osnovana krajem prošle godine na inicijativu pet bošnjačkih institucija i organizacija a to su : Islamska zajednica BiH, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačka zajednica kulture Preporod, Merhamet i Bošnjački institut. Temeljni cilj Fondacije jest da doprinosi tačnoj i preciznoj obaviještenosti stanovništva o svim segmentima popisa, ali i pruže podrška i pomoć državnim institucijama koje su nadležne za popis stanovništva u BiH, koji će biti obavljen od 1. do 15. oktobra.
Ilijašanima su o popisu govorili gosp.Timur Numić ,savjetnik federalnog premijera ,doc.dr Hajrudin Šahić,predjednik Merhameta ,i prof.dr .Džemal Najetović.Među prisutnima bili su i načenik općine Ilijaš Akif Fazlić,predsjednik OO SDA Mahir Dević i još nekolicina općinskih zvaničnika i građana.Na tribini je istaknut značaj popisa ,jer se sad prvi put nakon dužeg vremena Bošnjacima pruža prilika da se upišu u knjige evropskih naroda. Tako da ovaj popis nakon više od jednog stoljeća pruža priliku Bošnjacima da potvrde svoj identitet jer postoji zbunjenost kod pripadnika bošnjačkog naroda koji su godinama navikli da se pišu kao Muslimani.

- " Popisivač je dužan popisati domaćinstvo ukoliko u njemu nađe punoljetnog sposobnog člana koji može dati podatke. Ako ne nađe tu takvog člana domaćinstva nego maloljetnu ili stariju osobu koja vrlo teško može dati podatke koji se traže, on je dužan ostaviti obavijest da se nosilac ili neki drugi član tog domaćinstva javi u Popisnu komisiju lokalne samouprave te da popiše cjelokupno domaćinstvo. Ukoliko ne nađe nikoga kod kuće, obavezan je na vratima kuće ili stana ostaviti obavijest o takvoj mogućnosti. Građani BiH u periodu od 1.10. do 15. 10. 2013. godine, bilo koji dan, mogu otići u Popisnu komisiju lokalne samouprave i tamo se popisati "naglasio je prof.Najetović .

Mahir Dević pred.OO SDA je istaknuo , da je ova tribina samo uvodna aktivnost u nizu koje će se organizirati na temu "Popisa 2013 u BiH", koje imaju za cilj, buđenje svijesti i edukaciju bh. društva o važnosti i pravilnom odnosu prema ovoj tematici, te da će na području naše općine bili organizovano još 20-tak tribina ,s ciljem da se dopre do svakog građanina općine Ilijaš.
Na kraju izlaganja prisutni su iskoristili priliku i postavljali pitanja vezana na ovu temu, te na ista dobili iscrpne odgovore.Stav koji je najviše bio istican jeste da nikoga ne treba uvjeravati kako da se upiše, jer biti Bošnjak jednostavno je činjenica.

Ja sam Bošnjak,vjera mi je Islam ,a jezik Bosanski su tri najbitnije stvari,zaključeno je na samom kraju.

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba