Održana 16. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

16.sjednica OV 002U utorak, 30. januara 2018. godine održana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš. Zasjedanje je vodio Mahir Dević, predsjedavajući Općinskog vijeća.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 15. Sjednice Općinskog vijeća, Izvještaj o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća za 2017. godinu i Izvještaj o rješavanju upravnih predmeta u protekloj godini.

Komandir VII Policijske uprave Ilijaš Amir Halilović prezentirao je vijećnicima informacije o stanju kriminaiteta, javnog reda i mira i saobraćaja na području općine Ilijaš za 2017. godinu.

“U 2017. godini zabilježeno je 31 djelo teške krađe, a 34 djela su rasvjetljena, odnosno rasvijetljeno je nekoliko djela iz prethodne godine. Krađa je bilo sedam, isto toliko oštećenja tuđih stvari, osam slučajeva nasilja u porodici, jedna krađa šume, šest slučajeva posjedovanja i omugućavanja uživanja opojnih droga. Dodatnim angažovanjem policiji u pojedinim akcijama MUP-a  Kantona Sarajevo i akcija lokalnog karaktera sužen je prostor za kriminalno djelovanje, kako pojedinaca, tako i organiziranih grupa“, kazao je komandir Halilović.

16.sjednica OV 008Zbog raznih oblika narušavanja javnog reda i mira policijski službenici registrovali su izvršenje 60 prekršaja, bilo je 20 tuča, 12 naročito drskih ponašanja i sedam prosjačenja. U prošloj godini evidentirano je 307 saobraćajnih nezgoda, dvije sa smrtno stradalim licima i 58 nezgoda u kojima su osobe zadobile lakše tjelesne povrede. U 2017. godini registrovano je 6666 prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja na putevima. Policijski službenici i u 2017. godini vršili su osiguranje svih javnih skupova i manifestacija, a nastavljeni su i uspješni projekti rada policije u zajednici,  dobre saradnje sa Općinom Ilijaš i građanima.

Općinsko vijeće usvojilo je Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja Općine Ilijaš za 2017. godinu. Plaketa općine Ilijaš, kao javno priznanje za 2017. godinu dodjelit će se ministru finansija KS dr. Jasminu Halebiću, vijećniku Saudinu Durmiću i Javnoj ustanovi O.Š. "Hašim Spahić" Ilijaš.

Općinsko vijeće je usvojilo zaključak da se predsjednicima Savjeta šest mjesnih zajednica koje učestvuju u Projektu jačanja uloge mjesnih zajednica, koji provodi UNDP dodijele zahvalnice. Priznanja će se uručiti 28. februara 2018. godine na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš povodom obilježavanja Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH.

Vijeće je usvojilo Odluku o visini bazne cijene za određivanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta na području općine Ilijaš za 2018. godinu. Ovom Odlukom se definiše prosječna cijena uređenja građevinskog zemljišta u iznosu od 200 KM po 1 m2 korisne stambene površine. Naknada za uređenje građevinskog zemljišta za Industrijsku zonu Luke kao poticajna mjera investitorima utvrđuje se u fiksnom iznosu od 10,50 KM po 1 m2 korisne površine objekta.

Usvojena je Odluka o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene 1 m2 korisne stambene površine u stambenoj izgradnji na području općine Ilijaš za 2018. godinu. Odlukom se definiše da prosječna građevinska cijena 1 m2 korisne stambene površine u stambenoj izgradnji na području općine Ilijaš u 2018. godini iznosi 800,00 KM, odnosno da se zadrži na nivou iz 2017. godine.

16.sjednica OV 004Vijećnici su podržali Odluku o utvrđivanju raspona cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište prema zonama građevinskog zemljišta u općini Ilijaš za 2018. godinu. Ovom Odlukom određuje se raspon cijena za neizgrađeno građevinskko zemljište prema zonama građevinskog zemljišta utvrđenim Odlukom o građevinskom zemljištu na teritoriji općine Ilijaš i to za prvu zonu od 80,00 KM do 100,00 KM po 1 m2, za drugu zonu od 35,00 KM do 80,00 KM po 1 m2, za treću zonu od 20,00 KM do 55,00 KM po 1 m2 i za četvrtu zonu od 3,00 KM do 15 KM po 1 m2. Ovom Odlukom se cijene okolnosti afimisanja daljeg investiranja u IZ Luke, gdje je predloženo da cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište bude u rasponu od 35,00 KM do 55,00 KM po 1 m2.

Većinom glasova Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o visini komunalnih taksi kojom se utvrđuje visina komunlanih taksi po predmetima i uslugama u skladu sa Zakonom o komunalnim taksama Kantona Sarajevo koje se plaćaju na području općine Ilijaš. Za svaku istaknutu firmu, oznaku, obilježje ili natpis na poslovnim i drugim prostorijama, objektima i mjestima, kojima se označava da određeno pravno ili fizičko lice obavlja izvjesnu djelatnost ili zanimanje, utvrđuje se godišnja taksa. Visina takse utvrđuje se prema vrsti djelatnosti i zoni u kojoj se nalazi poslovna ili druga prostorija, objekat i mjesto na kojem je istaknuta firma, oznaka, obilježje ili natpis.

Jednoglasno je usvojen Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o zonama sanitarne zaštite i zaštitnim mjerama za izvorište Junakovac. Nakon izvršenih istražnih radova kroz Elaborat zaštite izvorišta Junakovac i utvrđivanja prve zašitne zone došlo je do stupanja na snagu novog premjera i uspostave nove katastarske općine Nišići, a samim tim i do promjene brojeva parcela koje su ušle u obuhvat prve zaštitne zone.

Usvojen je Prijedlog izmjena odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Banovac.

Vijeće je usvojilo Rješenje kojim se razrješava dužnosti član Komisije za statut i propise Alen Bajić, a na tu poziciju izabran je Đemo Beganović.

16.sjednica OV 001Usvojeno je Rješenje kojim se dužnosti člana, a time i predsjednika Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i ekologiju razrješava Dženan Velić, a na tu poziciju se imenuje Suljić Šifa i Rješenje kojim se razrješava dužnosti član Komisije za mlade i obrazovanje Mirnes Đozić, a na tu poziciju izabran je Ejub Baltić.

Na sjednici je usvojeno Rješenje kojim se utvrđuje javni interes za izgradnju Spomen obilježja šehidima i poginulim borcima Misočkog ratišta iz proteklog rata u mjestu Misoča, kako bi se mogao otpočeti postupak eksproprijacije zemljišta ne kojem će se graditi navedeno spomen obilježje.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba