Održan Vaskršnji koncert u Ilijašu

vaskrsnji koncert publikaTradicionalni Vaskršnji koncert održan je ove nedjelje u kino sali KSC Ilijaš uz nezaboravan koncert doajena narodne muzike Nedeljka Bilkića i nastup kulturno-umjetičkih društava iz Ilijaša, Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva.

Koncert se održava već četvrti put na zadovoljstvo organizatora i svih posjetitelja,a posebno inicijatora same manifestacije jereja ilijaškog Božidara Tanovića.

- Zaista nam je puno srce što se i ove godine okupismo ovdje u zavidnom broju već četvrtu godinu. Organizacija Vaskršnjeg koncerta ima multinacionalni karakter i cilj je da zajedno proslavimo najradosniji i najveći praznik, za nas pravoslavce praznik nad praznicima, Vaskrsenje. Zajedno proslavljamo i šaljemo poruku ljubavi, suživota i razumijevanja i da pokažemo primjerom drugima ljubav kako bi se i oni na to ugledali i poslali poruke ljubavi, kazao je jerej Pravoslavne crkve u Ilijašu Božidar Tanović uz izražavanje zahvalnosti svima koji su projekat podržali posebno Općini Ilijaš i JU KSC i Radio Ilijaš.

Tradicionalni suorganizator Vaskršnjeg koncerta je i Općina Ilijaš. Načelnik Akif Fazlić, prisustvovao je koncertu poslavši tako poruku mira i suživota koji mlade generacije treba da prigrle i nastave.

- Mi smo već uspostavili tradiciju obilježavanja Vaskrsa ovim koncertom u Ilijašu. Naša želja jeste da svaki građanin ove države može slobodno i sa drugima ispoljiti svoju tradiciju, vjeru i kulturu što ovdje u Ilijašu i pokazujemo. Cijenim da je ovo lijep način razvijanja komunikacije, spajanja ljudi i obnavljanja pokidanih veza kako bismo na taj način stvarali neki ljepši ambijent za sve nas u Bosni i Hercegovini, kazao je načelnik Fazlić.

Vaskršnju besjedu i poruku ljubavi da se ovaj veliki praznik slavi cijeli život a ne samo nekoliko dana ili mjeseci prisutnima je održao dr. Ranko Bilinac rekavši kako se Gospod žrtvovao za sve ljude, te kako se čovjek priprema za vječnost i u toj pripremi mora da ostane u vjeri s Bogom.
Publika je uživala i pjevala uz neprolazne hitove Bilkića „Ima jedna krčma u planini“, „Most do moga zavičaja“, a specijalni gost počastio je zadovoljne posjetitelje i izvanrednom interpretacijom sevdalinki.

bilkic1- Ja ovdje nisam bio pa možda i 50 godina i izuzetna mi je čast što sam večeras pjevao. Ja sam iz Bugojna, ali često imam običaj reći da me majka rodila u Bugojnu, ali mene kao muzičara rodila je i opredijelila Ilidža i tamošnji festival na kojem sam pobjeđivao nekoliko puta, kazao je Bilkić.

Program su obogatili svojim izvanrednim nastupom članovi KUD “Ilijaš”, KUD “Slavija” Istočno Novo Sarajevo, KUD “Bratstvo” Vojkovići.

Ovaj projekat su podržali Općina Ilijaš, Ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica FBiH, Opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, pekara “Zlatno zrno”. Medijska i tehnička podrška: Javna ustanova “Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš”.

Izvor: radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba