Obilježavanje 21. godišnjice pogibije majora Hašima Spahića

Piše : Edita Dahalić

mosevacko naslovnaProšla je dvadeset jedna godina od kako je komandant Hašim Spahić dao svoj život za Bosnu i Hercegovinu. Jedanaesti oktobar je dan kada se u Ilijašu obilježava godišnjica pogibije legendarnog ilijaškog komandanta, majora Hašima Spahića.  Uprkos lošem i kišovitom vremenu okupili su se svi oni koji su svjesni značaja i djela Hašima Spahića i ostalih boraca i pripadnika 16. divizije Prvog Korpusa ARBIH, čija se hrabrsot i trud jednako cijene. Dvadesetprvi put zaredom na šehidskom mezarju u Brezi, gdje je sahranjen major Spahić i na mjestu njegove pogibije na Moševačkom brdu, proučena je fatiha i jasin te položeno cvijeće.

Manifestacija je započela okupljanjem na platou ispred KSC Ilijaš, a potom na šehidskom mezarju Breza. Cvijeće na mezar položili su članovi porodice Hašima Spahića, članovi komande 126. Ilijaške brigade, članovi boračkih organizacija iz Ilijaša, delagati KS  i načelnik Općine Ilijaš sa saradnicima. Dugu vožnju do Moševačkog brda borci su iskoristili kako bi se prisjetili teških vremena i mukotrpne borbe. Borci su put od Breze do Moševačkog brda prepješačili više puta i to praznog stomaka. O značaju jedanaestog oktobra i komandanta Hašima Spahića govorio je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić obrativši se prisutnima.

,, Danas je jako tužan dan za nas Ilijašane, ali i dan pun ponosa na ono što je komandant uradio zajedno sa borcima Ilijaške brigade. Jako je važno da obilježavamo ovaj dan. Komandant Hašim je prije svega bio prosvjetni radnik, humanista, sportista, ali je, kad je došlo vrijeme, sve to  odbacio i morao je krenuti u rat. On je to uradio na najbolji način iskoristivši sva svoja znanja i vještine i baš zbog toga je bio jedan od visokopozicioniranih komandanata u BiH.  Nije morao biti na prvim linijama ali je on to često radio dajući moral našim borcima i na kraju je i svoj život dao na prvoj liniji. On je dao nemjerljivu vrijednost u odbrani BiH i baš zbog toga je naša obaveza da njegov lik i djelo stalno veličamo i prenosimo na mlađe generacije. O Hašimu Spahiću trebamo pričati tokom cijele godine, a ne samo 11. oktobra“.

 Organizator obilježavanja godišnjice pogibije  majora Hašima Spahića, JOB “Unija veterana“ Općine Ilijaš i ove godine se potrudila da 11. oktobar protekne u najboljem redu. Predsjednik “Unije veterana“ Općine Ilijaš Sidik Bećerivić govorio je više o značaju i organizaciji godišnjice.

,, Mi svake godine pokušavamo da u što većem broju i masovnije dolazimo ovdje na Moševačko brdo i da na taj način spriječimo od zaborava. Sutra ćemo održati prigodnu akademiju komandantu Hašimu Spahiću i Šemsi Baručiji koji je poginuo istog dana. Mi koji smo ovdje bili i naša djeca ne smijemo nikada zaboraviti ono što se desilo, ni Hašima Spahića, ni ostale šehide, ratne vojne invalide i sve borce koji su dali doprinos u odbrani BiH“.

Komandantu, šehidima, ratnim invalidima i svim hrabrim borcima nikada se nećemo moći odužiti, ali se itekako možemo potruditi da na razne načine očuvamo sjećanje i zahvalnost. Podsjećamo još jednom da će sutra u kino sali KSC Ilijaš sa početkom u 16 sati i 15 minuta, biti upriličena svečana akademija i čas historije te polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju.

 

 

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba