Članovi Udruženja “Bistro!” obilježili početak ribolovne sezone

staracaopDanas su na jezeru Starača u Ljubnićima  članovi Udruženja "Bistro!" iz Sarajeva obilježili  početak ribolovne sezone.

Predsjednik Udruženja “Bistro!” Adnan Osmanagić kaže da je u protekloj godini puno urađeno na ovom području - Uređena je komunikacija oko cijelog jezera, uređenje puta, ukopavanje septičke jame, a ovih dana očekujemo i sanitarne kontejnere, tako da smo uradili i više od planiranog. Malo je kiša poremetila planove, ali ipak ima dovoljno ribolovaca i očekujemo lijepo druženje jer ima dovoljno ribe i uslovi su sasvim solidni , naglasio je Osmanagić.

Najavljuje da će se projekti oko uređenja ribolovnog područja nastaviti daljom sanacijom puta i novim poribljavanjem, a krenut će se i u realizaciju projekta Eko kampa- bungalovi za djecu, škole u prirodi i ribolov. U jezero Starača je u dva navrata ukupno ubačeno oko 150 kilograma kalifornijske pastrmke. Posljednje poribljavanje je obavljeno prije 15 dana kad je ubačeno oko 70 kilograma ribe
Osim u jezeru Starača, poribljavanje je vršeno i u rijeci Rači u Srednjem, a planirano je i poribljavanje rijeke Misoče.

 

- Sve su vode uništene, treba vremena i sredstava da im se, da tako kažem, vrati stari sjaj, ističe Osmanagić.

 Dnevna dozvola košta 10 KM, godišnja 100 KM za seniore, 50 KM za RVI i penzionere, 25 maraka za kadete. Sa sobom se može ponijeti dvije pastrmke i šest komada bijele ribe.

- Za šarana, amura i štuku važi pravilo “uhvati i pusti”, te se ribe još ne mogu nositi dok ne napravimo jednu malu ravnotežu, kažu iz Udruženja “Bistro!”.

Na otvaranju su bili i članovi  iz USR “Sarajevo 1906”, SRD “Vogošća” i SRD “Novi Grad” .

Uprkos cijelodnevnoj kiši, na jezeru se okupilo 50-ak ribolovaca koji su ulovili isto toliko riba.

“Naredne sedmice planiramo u jezero vratiti amure i tolstolobike koji su nestali iz jezera što nekontrolisanim izlovom, što pomorom koji se desio prije dvije godine kada je na jezeru bio veliki led. Kako tada niko nije vodio brigu o jezeru i led nije razbijan, to je izazvalo nedostatak kiseonika i povećanu koncentraciju štetnih gasova u vodi što je za posljedicu imalo pomor ogromne količine riba, i to uglavnom većih komada. Povratak amura i tolstolobika koji će kontrolisati rast trave u jezeru je još jedan korak naprijed u revitalizaciji jezera i ekosistema”, poručili su iz Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva.

 

 

Inače, u toku su aktivnosti potpisivanja ugovora sa drugim udruženjima u Bosni i Hercegovini o važenju ribolovnih dozvola Udruženja "Bistro!" iz Sarajeva na vodama tih udruženja.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba