Asfaltirana druga dionica puta Gorna Bioča – Ahatovići

Bioca1Danas je zvanično puštena u promet novo asfaltirana dionica puta u Gornjoj Bioči koja vodi ka Ahatovićima. Riječ je o asfaltiranju puta dužine 920 m, prosječne širine puta 3 m.
Ukupna vrijednost projekta je 131.000,00 KM, a projekat je sufinansiran sredstvima Direkcije za puteve Kantona Sarajevo u iznosu od 100.000,00 KM i iz Budžeta Općine Ilijaš u iznosu od 31.000,00 KM. Inače, put Stari Ilijaš – Bioča – Ahatovići proglašen je Regionalnim put II reda i njime upravlja Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.
U tom smislu Općina Ilijaš je sa Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo dogovorila aktivnosti da se taj put asfaltira što se i radi po fazama, rekao je Općinki načelnik Akif Fazlić, te dodao: "Ovaj projekat je praktično pri kraju, ostalo je još 800 m da asfaltom spojimo Bioču i Ahatoviće i to 400 m na području Općine Ilijaš, 400 m na dijelu Općine Novi Grad, te se nadam se da ćemo u saradnji sa Općinom Novi Grad i Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo vrlo brzo završiti asfaltiranje ovog puta. Tim ćemo napraviti jednu alternativnu putnu komunikaciju koja je jako bitna prije svega za poljoprivredne proizvođače Bioče jer će moći brže i lakše plasirati svoje proizvode na tržište.  Sve su to benefiti ovog projekta i želim da se zahvalim Direkciji, mjesnoj zajednici i građanima koji su zajedno radili sa izvođačem radova i čestitke na još jednom uspješno završenom projektu" .
Podsjetimo, prošle godine je završena I faza asfaltiranja ovog puta u dužini Bioca2od 920 m, ukupne vrijednosti 150.000,00 KM.
G. Elmin Brkić, Predsjednik Savjeta MZ Luka izrazio je svoje zadovoljstvo asfaltiranjem ovog puta: "Već drugu godinu kontinuirano radimo na asfaltiranju ovog puta, što za stanovništvo Bioče  znači mnogo zbog specifičnog geografskog položaja. Odvijanje saobraćaja i korištenje puta na ove dvije dionice je bilo znatno otežano jer je put bio makadamski, kiše su odnesile nasip što je stvaralo probleme, a asfaltiranjem smo dugotrajno riješili ovu dionicu puta.
Zahvaljujem se Općinskom načelniku i direktoru Direkcije za puteve na realizaciji ovog projekta".

Bioca33Bioča pripada MZ "Luka" i graniči sa Općinama Visoko, Novi Grad Sarajevo i Ilidža. U toku rata  infrastruktura, škole, domovi mještana su bili potpuno uništeni, a zbog geografskog položaja srpskim agresorima ovaj lokalitet je bio značajan.  Kako nam je rekao stanovnik G. Bioče, demobilisani borac Armije BiH  g.Nermin Durmo: "Bioča je u toku rata od 52 domaćinstva izgubila 48 svojih stanovnika. To su pretežno bili momci od 16-25 godina, koji su agresori ubili, a većina stanovnika je bila i u logorima. Kada smo se vratili sve je bilo uništeno i krenuli smo ispočetka. Ovaj put za nas predstavlja život, jer se stanovništvo ovdje najviše bavi stoćarstvom. Živimo od svog rada i sada ćemo lakše i brže plasirati svoje proizvode na tržište".

G. Muhamed Handžić, u ime građana također se zahvalio na realizaciji ovog projekta i istakao sam značaj ovog puta za Kanton ali i Federaciju jer će ovaj put rasteretiti put Sarajevo – Zenicu i put Sarajevo – Tuzla. Ovaj put je veza sa jugozapadnim dijelom Sarajeva.
Nadamo se da ćemo ove godine uz dobru volju i podršku završiti asfaltiranje ovog puta, istakao je g. Handžić.

Škola u Bioči je od tramvajske stanice na Stupu udaljena 8 km, te će ovaj put u  razvojnom smislu  doprinijeti puno poljoprivredi, turizmu i gradnji apartmanskih naselja.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba