Asfaltiran dio puta na relaciji Bioča-Ahatovići

DSC 0547Danas je završeno asfaltiranje dijela puta, u dužini od 920 m na relaciji Bioča-Ahatovići. Ukupna vrijednost Projekta je 150.000,00 KM.
Općina Ilijaš je obezbijedila 50.000,00 KM, a Direkcija za ceste Kantona Sarajevo 100.000,00 KM.
Općinski načelnik g. Akif Fazlić je istakao važnost ovog Projekta: "Radi se o asfaltiranju jedne dionice puta koja je vrlo važna za Općinu Ilijaš. Prošle godine kroz novu kategorizaciju puteva, put Stari Ilijaš – Bioča – Ahatovići - Novi Grad je proglašen kao Regionalni put II reda, što znači da je sa aspekta kategorizacije dobio svoju važnost. Općina Ilijaš je u saradnji sa Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo, koja je faktički upravitelj ovog puta, pristupila rekonstrukciji. Definisali smo zajedno sa građanima i Mjesnom zajednicom da je ovo najvažnija dionica za rekonstrukciju. Kada je u pitanju ova komunikacija ostalo je još 1400 m da se spoji asfaltom put Bioča-Ahatovići i da imamo jednu alternativnu putnu komunikaciju prema Novom Gradu. Od škole u Bioči do tramvajske stanice na Stupu je 8 km, te ovaj put dodatno bitan s aspekta blizine gradu. U razvojnom smislu će puno donijeti vezano i za poljoprivredu, turizam i za gradnju apartmanskih naselja i nastojat ćemo da kroz Budžet 2016. godine planiramo i u potpunosti završimo ovu dionicu i time stvorimo još bolje komunikacijske uslove za ovu Mjesnu  zajednicu".DSC 0537

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, g. Semir Efendić je istakao da je: "Općina Novi Grad Sarajevo izdvojila jedan dio sredstava da bi podržali Općinu Ilijaš u asfaltiranju dijela puta na teritoriji Općine Ilijaš. U saradnji sa Direkcijom za ceste KS planiramo u narednoj godini završiti asfaltiranje 400 m puta na teritoriji Općine Novi Grad i tako spojiti asfaltom Općine Novi Grad i Ilijaš".
Načelnik Efendić je naglasio da je svaki put veoma važan, a ovaj posebno jer vodi do najudaljenijeg dijela Općine Novi Grad, Ahatovića i Dobroševića i građani kontinuirano upućuju zahtjeve za asfaltiranjem ovog puta.

Direktor Direkcije za ceste Kantona Sarajevo, g. Adem Zolj je naglasio da: "Direkcija za ceste Kantona Sarajevo ima kontinuiranu saradnju sa Općinom Ilijaš, ovo je praktično nastavak Projekta jer se radi o velikoj kilometraži. Ovim putem povezali smo Općinu Ilijaš i Općinu Novi Grad, tako da je ovaj strateški pravac je veoma značajan za obje Općine, a značajan je i za povratnike koji ovdje žive.
Ovaj Projekat smo počeli prije par godina, a sama realizacija zavisi od Budžeta. Nakon asfaltiranja puta Direkcija će pristupiti i rekonstrukciji puteva na ovom području koji su rađeni prije 15 godina i već su oštećeni".
Predsjednik Mjesne zajednice Luka g. Elmin Brkić, također je istakao važnost asfaltiranja ovog puta za lokalno stanovništvo koje se većinom bavi poljoprivredom i koje će od sada znatno lakše plasirati proizvode na tržište.

U narednom periodu Općina Novi Grad Sarajevo, Općina Ilijaš i Direkcija za ceste KS kroz Sporazum o sufinansiranju asfaltirati preostalih 1400 m puta prema Ahatovićima.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba