Previous Next

Akademija povodom 27. godišnjice pogibije majora Hašima Spahića – Promocija filma „Hašim – put u nezaborav“

Obilježavanje 27. godišnjice pogibije rahmetli majora Hašima Spahić započelo je polaganjem cvijeća mnogobrojnih delegacija na Centralnom spomen obilježju šehidima općine Ilijaš.

Potom je uslijedila svečana akademija u kino sali Kulturno – sportskog centra Ilijaš na kojoj su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, pomoćnik federalnog ministra za pitanje boraca Mirza Terzo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ratni komandant Prvog korpusa general Vahid Karavelić, general Rizo Pleho kao i mnogobrojni predstavnici boračkih udruženja predstavnici lokalne vlasti, te porodica rahmetli Hašima Spahića.

Prisutnima se obratio ratni komandant 126. Brdske brigade Armije RBiH i predsjedavajući  Koordinacije boračkih udruženja općine Ilijaš Enes Durak.

“Večeras su moje emocije pomiješane, žalostan sam jer među nama nema Hašima Spahića i još mnogih koji su bili sudionici filma, a sretan sam zbog činjenice da je jedan vrlo važan projekat priveden kraju. Mnogi će se prepoznati u ovom filmu,” rekao je Durak u svom obraćanju.

Potom se prisutnima obratio načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Zahvalio se svima koji su dolaskom na Akademiju iskazali odgovornost prema obilježavanju ovog važnog datuma i naglasio kako je u trenutku pogibije Spahić bio najpoziciraniji oficir u Armiji RBiH koji je dao život za domovinu.

„Tog dana naš komandant je završio svoj put u nezaborav. Njegov odlazak zapravo je značio naš opstanak i kako je to rekao naš rahmetli predsjednik Alija Izetbegović „naša zemlja i naš narod bili su osuđeni na uništenje i sam naš opstanak je naša pobjeda“. Tu pobjedu su nam donijeli upravo heroji poput Hašima Spahića i mnogih drugih. Hašimov put u nezaborav je sada naš put, naša obaveza, naša odgovornost jer Hašimu i svima onima koji su dali svoj život za domovinu, ponavljam, dugujemo mnogo više od sjećanja i zahvalnosti.

Ovo je film o komandantu kojeg je krasila hrabrost, smirenost i skromnost, komandantu kojeg su svi voljeli i cijenili, možda ponekad nedovoljno u nadređenim komandnim strukturama uvažavali jer je svoju poziciju komandanta obnašao manirima običnog čovjeka bliskog svakom vojniku, i koji je najviše vremena provodio na prvim borbenim linijama na kojima je i završio svoj život.

Rahmetli Hašim Spahić zauvijek će ostati naš komandant i heroj sa stalnom obavezom da generacijama koje dolaze prenosimo istinu o našoj herojskoj borbi i velikom doprinosu koji je u toj borbi dao rahmetli Hašim i njegovi saborci,“ rekao je Fazlić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je ovo prilika zahvaliti se i pokloniti  ljudima koji su dali svoje živote, nezaboraviti ih, te upozoriti da se to uvijek može ponoviti ako ne budemo oprezni.

“Puno je godina prošlo, nove generacije su stasale, one ne pamte rat i ne znači im toliko koliko meni. To je nešto što će uvijek ostati dio mene i pratiti me do kraja života. Potrebno je nove generacije koje dolaze upozoriti i podsjetiti šta smo mi na ovim prostorima prošli, a uvijek imajući u vidu da se to njima ne ponovi. Kad sam bio mlađi i kad su mi stariji govorili da je dovoljno da je čovjek zdrav i da nema rata, tada to nisam shvatao. Jer kada ste mladi podrazumijeva se da je to nešto što se nekad dešavalo i neće više. Đavo tako brzo pokuca na vrata, da niste spremni ni okrenuti se i onda vidite kakvo zlo to može biti”, kazao je Komšić.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo je kazao kako mu je drago što gajimo kulturu sjećanja na naše heroje.

„Jedan od tih heroja bio je Hašim Spahić. Mlade generacije moraju znati za njih. Često mlade pitam zašto gledaju američke fimove o njihovim herojima, kada mi imamo svoje. Moramo pričati o njima i njihovim djelima i zato postoje ovakvi filmovi”, kazao je Osmanović.

Nakon obraćanja gostiju uslijedila je promocija filma „Hašim – put u nezaborav“ reditelja Avde Huseinovića, čiji je rad na ovom polju i očuvanju od zaborava perioda agresije na BiH i njenih posljedica uveliko poznat i cijenjen.

U samom filmu o Hašimu Spahiću govore saborci, korišteni su arhivski dokumenti, neki dosad neobjavljeni iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu. Cilj filma je da se od zaborava sačuva i dokumentuje herojska borba, kako Hašima Spahića, tako i saboraca Armije RBiH.

„Najvažniji segmenti filma su relevantni dokumenti uz intervjue sa sudionicima samih događaja. Oko trideset ljudi svjedoči, od oficirskog kadra do najbližih saradnika komandanta Spahića. U filmu se bavimo likom i djelom rahmetli Hašima Spahića, naravno da ne možemo zaboraviti ni vrijeme ni prostor u kome se sve događalo.  Uloga Hašima  Spahića je velika ne samo za Ilijaš, nego za kompletnu srednju Bosnu“, kazao je Huseinović.

Nosilac aktivnosti u obilježavanju 27. godišnjice pogibije rahmetli majora Hašima Spahića pored Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana“ Ilijaš je i Koordinacija boračkih udruženja općine Ilijaš, Općina Ilijaš i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Promocija filma o rahmetli Hašimu Spahiću, osim premijere u kino sali Ilijaš, bit će održana i u svim ilijaškim školama i u susjednim općinama. Za vikend je planiran malonogometni turnir za djecu od osam do 12 godina, u saradnji sa Škola fudbala Tempo Ilijaš. Također, planiran je i historijski čas za najmlađe na kojem ćemo ih upoznati o liku i djelu Hašima Spahića i saboraca.

U ponedjeljak, 11. oktobra, tradicionalno će se položiti cvijeće i proučiti Yasin na mezarjima u Brezi i krenuti na Moševićko brdo, gdje će biti održan program na mjestu pogibije rahmetli Hašima Spahića i Šemse Baručije.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba