Previous Next

Završena sanacija krova na zgradi u Srednjem

Završeni su radovi na sanaciji krova zgrade kolektivnog stanovanja u Srednjem, u okviru projekta sanacije objekata oštećenih ratnim dejstvima. Riječ je o zgradi kolektivnog stanovanja u Ulici Srednje na broju 51 u naselju Srednje. Zgrada broji četiri stambene jedinice. Sredstva za sanaciju ovog objekata u cijelosti je osigurala Općina Ilijaš u iznosu od 45.999,65 KM. Proceduru izbora izvođača radova i implementacije projekta vodila je Općina Ilijaš.

"Do sada je demontirana kompletna krovna konstrukcija zajedno sa krovnim pokrivačem – crijepom i demontirani su svi limarski radovi – opšavi i olučni odvodi. Poslije demontaže izvršena je zaštita objekta od prokišnjavanja, zbog vremenskih uslova koji su podrazumijevali snijeg i kišu. Potom je izveden armirano – betonski serklaž oko cijelog objekta, postavljena kompletna krovna konstrukcija sa pokovom daske, krovne folije, a potom izvršeno letvanje za pokrov i postavljen crijep, te izidani dimnjaci zajedno sa betonskom kapom. U narednom periodu, u zavisnosti od vremenskih uslova, pristupit će se preostalim limarskim radovima", izjavio je koordinator projekta Samir Mujalo.

Đenan Dilberović se u ovu zgradu sa suprugom doselio 2014. godine iz Dragorada. U međuvremenu su dobili dijete i zbog blizine posla i škole Srednje je, kako kaže, za njih odličan odabir za stanovanje.

"Šest ili sedam godina moje komšije i ja čekali smo na ovo. Prezadovoljni smo i zahvalni. Završeno je 90 posto radova i ostale su još neke finese. Izvođač radova i predstavnici Općine bili su maksimalno korektni. Komšije Kemal Šuvalija, Saudin Hodžić i ja smo pomagali kako bi se radovi što prije priveli kraju", rekao je Dilberović.

Predsjednik Savjeza MZ Srednje Adis Karavdić zahvalio se općinskom načelniku, uposlenicima službe za stambeno – komunalne poslove, te građanima ove stambene zgrade na, kako je kazao, strpljenju u višegodišnjem iščekivanju realizacije ovog projekta, te nastavio:

"Na sreću stanara i nas koji smo inicirali ovaj projekat, evo hvala Bogu, dočekali smo i njegovu realizaciju. Zgrada broji četiri stambene jedinice, od čega su tri stana porodice sa jedno, dvoje i troje maloljetne djece. Uzimajući u obzir ovu činjenicu i znajući današnje okolnosti i situaciju u kojoj se sve više porodica sa djecom iseljava iz naše mjesne zajednice i države, utoliko ovaj projekat dobiva na značaju i opravdanosti. Zbog vremenskih neprilika, koje su vladale zadnjih desetak dana i otežavale izvođenje radova, na zgradi još uvijek nisu urađeni oluci i potkov. Čim se vremenske prilike stabilizuju očekujemo i završetak ovih radova."

Izvođač radova firma "Polet – Srebrenica" doo Ilijaš uvedena je u posao 17. novembra, a rok za izvođenje radova je 80 kalendarskih dana. Nadzor nad izvođenjem radova vrši "Smajić inženjering" doo Goražde.

Općina Ilijaš je prošle godine realizovala dva projekta sanacija krovova u Podlugovima i Ilijašu u vrijednosti od 89.666,47 KM.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba