Previous Next

Upriličeno svečano otvorenje rekonstruisanog sprata Vrtića “Ilijaš”

Svečanom priredbom i presjecanjem vrpce, 07. septembra 2022. godine upriličeno je otvorenje rekonstruisanog sprata Vrtića “Ilijaš”, koji je krenuo sa radom u septembru ove godine. Ukupna vrijednost rekonstrukcije i opremanja prostorija iznosi 133 hiljade KM, od čega je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo izdvojilo 87 hiljada KM, a Općina Ilijaš 46 hiljada KM.  Novi dio vrtića, simboličnim presijecanjem vrpce, otvorili su općinski načelnik Akif Fazlić, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović  i v.d. direktorica Javne ustanove “Djeca Sarajeva” Alma Trnka. 

Otvorenju su prisustovali i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Bibija Kerla, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove MZ Sanja Zagorac-Jozić, općinski vijećnici kao i direktori javnih ustanova i preduzeća, osnovnih i srednje škole sa područja općine Ilijaš. 
 
Vrtić „Ilijaš“ je jedini vrtić na području općine Ilijaš koji egzistira u sastavu JU „Djeca Sarajevo“ i do sad je imao tri odgojne grupe. Nove prostorije omogućuju mjesta za još 47 djece, odnosno dvije grupe i to jaslička grupa uzrasta od šest mjeseci do tri godine i jedna mješovita grupa od tri godine do polaska u školu.  V.d. direktorica JU "Djeca Sarajeva" Alma Trka zahvalila se Općini Ilijaš i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS koji su pokazali razumijevanje i potrebe stanovnika općine Ilijaš. “Naš cilj je da djeci pružimo optimalne uslove za rast i razvoj tokom boravka u JU 'Djeca Sarajeva', a kapaciteti se konstantno proširuju. Nastojim da izađemo u susret potrebama roditelja, što je zaista u zadnjih nekoliko godina evidentno s obzirom na listu čekanja koje su postojale. Uz podršku lokalne zajednice, kantonalne vlade ti kapaciteti se u zadnje vrijeme proširiju i liste čekanja su znatno manje nego što je to bilo prije tri godine“, poručila je Trnka.
 
Općinski načelnik Akif Fazlić istaknuo je važnost dugoročnog rješavanja potreba u oblasti predškolskog odgoja kao i opredjeljenost Općine Ilijaš da svojim najmlađim građanima obezbjedi najkvalitetnije uslove za boravak u vrtiću. “Rekonstrukcijom sprata Vrtića u Ilijašu stvorili smo uslove za još 47 mališana koji će moći koristiti kapacitete Javne ustanove 'Djeca Sarajeva', čime smo u Ilijašu u potpunosti eliminisali listu čekanja te dugoročno obezbjedili uslove da sva djeca pohađaju vrtić. Vrtić Ilijaš sada ima sjajne uslove za rad, mnogo je više prostora za dječije aktivnosti i sadržaje. Budući da se radi o velikom objektu, koji pruža još niz dodatnih mnogućnosti, u budućnosti imamo plan za kreiranje otvorenih sala. Vjerujem da će nadležno ministarstvo imati sluha i za buduće projekte te da ćemo zajedničkim snagama praviti najbolje moguće uslove za našu djecu kao jedan od naših najvažnijih zadataka”, rekao je načelnik Fazlić. 
 
Jedan od dugoročnih ciljeva Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS jeste što više povećati obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem sa postojećim kapacitetima u JU “Djeca Sarajeva” i privatnim predškolskim ustanovama. Na ovom putu, kako je istakla ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, jako je važna saradnja između lokalnih zajednica i nadležnog ministarstva za odgoj i obrazovanje. “Otvaranjem rekonstruisanog sprata vrtića u Ilijašu povećavamo obuhvat djece u predškolskim ustanovama i pokazujemo sinergiju, budući da smo ovaj projekat realizovali u saradnji sa Općinom Ilijaš. Ministarstvo je već dalo saglasnost za angažman odgajateljica i potrebnog osoblja, kako bi se ovaj vrtić u potpunosti stavio na raspolaganje najmlađim građanima Ilijaša”, kazala je ministrica Hota-Muminović. 
 
Polaznici Vrtića “Ilijaš” za sve prisutne pripremili su prigodan zabavni program, nakon čega je upriličen obilazak prostorija vrtića u koji je uloženo mnogo ljubavi, truda i veselih želja.
 
Izvođač radova na rekonstrukciji sprata Vrtića “Ilijaš” bila je Vizija d.o.o.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba