Previous Next

U Misoči obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Ibre Talića – Taleta

Obilježena je trideseta godišnjica pogibije heroja Ibre Talića – Taleta u organizaciji istoimenog Udruženja boraca Odred “Tale” Misoča. Položeno je cvijeće na šehidskim mezarjima u Brezi i u Gornjoj Misoči. Nakon toga upriličeno je polaganje cvijeća i druženje boraca u Halugama gdje se nalazi spomen ploča Ibro Talić – Tale. Prema programu obilježavanja ovog značajnog datuma, u petak je proučen Tevhid i Yasin u džamiji u Misoči.

Salhudin Matoruga, predsjednik Udruženja boraca “Tale” Misoča koje je nastalo 2013. godine naglasio je važnosti obilježavanja 26. juna. Među prvima koji su život dali za odbranu Misoče bio je Ibro Talić – Tale, komandir u Halugama.

„Za Misoču je 26. juni dan prvog šehida i prvog ljiljana. Bio je to težak dan, agresor napao kotu 701. Uz tešku bitku imali smo i gubitke. Te gubitke danas baštinimo da se ne zaboravi i jednostavno da mlađi naraštaji znaju šta se desilo na današnji dan. Cilj je da u budućnosti razmišljamo i da se našim pokoljenjima ne desi ono što se nama desilo. Dostojanstveno i sa ponosom dolazimo na naša šehidska mezarja u Brezi i Misoči i na spomen – obilježje Ibre Talića – Taleta. Nastavit ćemo sa ovom praksom“, kazao je Matoruga.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je da je Ibro Talić bio naš heroj, zlatni ljiljan, čovjek koji je hrabro branio Misoču ali i Bosnu i Hercegovinu.

„Zaista mi je drago da se danas na ovom spomen obilježju okupio veliki broj njegovih saboraca, građana Misoče i općine Ilijaš da odamo počast našem Ibri Taliću. Na ovakav način prenosimo sve ono što je bitno mladim generacijama. Pričamo im priču o istini šta se dešavalo jer naša budućnost može se graditi samo na istini i pravdi. Čestitam organizatoru na dostojanstvenom obilježavanju ove godišnjice. Generalno to općina Ilijaš pokazuje da na dostojanstven način obilježava događaje iz najtežeg perioda 1992. - 1995. godine i to je naša ljudska obaveza, da to radimo i tako se i ponašamo“, istakao je načelnik Fazlić.

Misoča je bilo teško ratište, predodređena za nestanak jer je smetala agresoru. Pretrpjela je razaranja i najveće žrtve na području općine Ilijaš. Bila je ratište koje je u tom periodu pružilo najveći otpor agresoru. Cijena tome su nažalost i ljudski životi. Današnji događaj i dostojanstveno obilježavanje pokazuje da postoji htijenje, volja i želja da se historija ne zaboravi zbog budućnosti svih nas.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba