Previous Next

U Ilijašu obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

U organizaciji Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu prigodnim programom obilježen je Međunarodni dan nestalih osoba. Na području općine Ilijaš do danas se traga za 46 osoba.

Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš, već 30. godina se bori za istinu i pravdu, te traga za sinom i suprugom.

“Sam slogan ovog obilježavanje “Gdje je?” ujedno je i poruka onima koji nisu 30 godina progovorili, da napokon progovore i kažu gdje su kosti naših najdražih. Moja poruka vlastima je da se uozbilje i jednom zauvijek riješe ovu agonije, jer 30 godina tragam za kostima sina i muža. Ovo je snaga majke, koja traži i čeka i ovu snagu može imati samo majka. Nama je cilj samo da nađemo kosti naše djece. Imam samo još jednu majku u udruženju, jer većina majki je umrlo ne znajući za sudbinu svoje djece, muževa, braće i sestara,” istakla je Avdibegović.

Cilj ovog dana je da se oda počast nevinim žrtvama prisilnih nestanaka i prikaže agonija članova porodica koji još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najdražih.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da ovakvim obilježavanjima moramo podsjetiti na obavezu i odgovornost koju imamo prema nestalim osobama.

“U Ilijašu se traga za još 46 osoba. Danas Ilijašani obilježavaju Međunarodni dan nestalih osoba i ovo je jedan od najvećih obaveza i odgovornosti ne samo lokalnih vlasti nego i građana općine Ilijaš da radimo na ovom pitanju i da budemo od pomoći našem Udruženju nestalih osoba koji aktivno radi i bori se da se dođe do bilo kakvih rezultata i da budemo uz tih 46 porodica. To je naša ključna, ljudska i humana odgovornost. Što se tiče institucija, očekujemo da će one puno više dati u ovom procesu traženja nestalih osoba. Znamo da politika kreira ambijent i za rad tih institucija, ali očekujemo da je konačno došlo vrijeme nakon toliko godina iza rata da proradi svijest i savjest svih ljudi i da svi oni koji imaju bilo kakve informacije daju našim institutima i da na toj osnovi ove i sve druge porodice zadovolje svoju dušu i da pronađu svoje najdraže,” kazao je načelnik Fazlić.

Ispred Koordinacije boračkih udruženja prisutnima se obratio i Šerif Ćatić, izrazio je veliku podršku Zekiji Avdibegović i Udruženju porodica nestalih osoba općine Ilijaš. Podršku su pružili i Crveni križ Ilijaš, Odred izviđača “Mladost” i Sportska akademija “SA Ilijaš”.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, 30. godina nakon rata, traga se za 7.600 osoba.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba