Previous Next

Počela izgradnja nove 110 kV trafostanice: Vrijednost projekta 5,2 miliona KM

Općinski načelnik Akif Fazlić sastao se sa Jakubom Viteškićem, direktorom operativnog područja Sarajevo u Elektroprijenosu Bosne i Hercegovine na lokalitetu Industrijske zone Željezara gdje je u toku izgradnja nove 110 kV trafostanice za područje općine Ilijaš.

Radi se o investiciji vrijednosti 5,2 miliona KM, a čijom će realizacijom područje općine Ilijaš trajno osigurasti sabdijevanje električnom energijom, što je jedan od preduslova za dalji razvoj općine. Završetak projekta se očekuje u novembru 2022. godine. Ovaj projekat je dio Strategije razvoja općine Ilijaš.

"Veliko mi je zadovoljstvo da mogu saopštiti javnosti općine Ilijaš da je otpočela realizacija ovog veoma važnog projekta za općinu Ilijaš, za širu regiju, a usuđujem se reći i za cijelu Bosnu i Hercegovi i našu kompaniju. Nova trafostanica Ilijaš 110 kV osigurat će nakon dugo vremena potrebne megavate i nove priključke koji su u velikom redu na čekanju, kako smo informisani od Elektroditribucije Sarajevo. Lokalna zajednica je naša prva adresa kada je riječ o ovakvim i sličnim projektima. Zbilja je teško, dugotrajno i mukotrpno osigurati sve saglasnosti koje su potrebne kako bi se realizovali ovakvi projekti. Načelnik, kojem sam veoma zahvalan, je posredovao i prilikom obezbjeđivanja lokacije za ovu trafostanicu. Tako da smo uspješno okončali pregovore sa novim vlasnicima zemljišta u krugu bivše Željezare i otkupili zemljište. Općina je bila zadužena za izdavanje svih saglasnosti počevši od urbanističke, preko građevisnke dozvole i na kraju kada sve završimo očekujemo tehnički prijem i upotrebnu dozvolu. Susreli smo se sa vrhunskom kooperativnošću od strane Općine i svih uključenih općinskih službi", rekao je Jakub Viteškić direktor operativnog područja Sarajevo u Elektroprijenosu Bosne i Hercegovine.

Izvođač radova je konzorciji u kojem je lider mostarska kompanija Elko Marić. Određeni dio opreme se nabavlja iz inostranstva, a ostatak opreme je nabavljen u Bosni i Hercegovini. Radovi teku predviđenom dinamikom, a krajnji rok završetka je polovina mjeseca novembra.

"Sa radovima smo počeli u martu. Prema ugovoru koji smo sklopili sa Elektroprijenosom Do sada smo završili 90 posto zemljanih radova, trentno je aktuelna izgradnja komandno – pogonske zgrade i temelji transformaotra i ostali pripremni radovi. Rok završetka radova je 15. novembar 2022. godine", kazala je Adisa Penava, voditeljica projekta građevinskog dijela na izgradnji trafostanice iz kompanije Elko Marić.

Belma Zukić direktorica JKP “Vodostan” Ilijaš, također je obišla radove u cilju definisanja vodosnadjevanja i tom prilikom kazala: “Lokacija na kojoj Elektroprenos gradi trafostanicu nema pokrivenost vodovodnom mrežom odgovarajućeg profila. U dogovoru sa investitorom i izvođačem radova pronašli smo adekvatno rješenje u skadu sa tehničkim standardima i potrebama investitora da se objekat priključi na vodovodnu mrežu.”

Načelnik Fazlić je ovom prilikom kazao: “Kandidiranje i uvrštavanje ovog projekta u plan investicija Elektroprijenosa BiH a.d. Banja Luka bio je vrlo dug i složen proces. Donošenje odluke o odobravanju ove investicije, rješavanje imovinskih odnosa kao i tenderske procedure za izbor izvođača radova i dobavljača opreme trajale su preko tri godine. Ono što je jako važno jeste da je Elektroprivreda BiH – Elektrodistribucija Sarajevo u ovom periodu uradila dosta operativnih poslova vezano za korištenje ovog trafo postrojenja tako da će njenim puštanjem u rad svi korisnici biti vrlo brzo snabdijeveni električnom energijom. Ovim projektom općina Ilijaš će dugoročno riješiti problem elektrosnabdijevanja na svom području.”

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba