Previous Next

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilijaš obilježen Dan državnosti BiH

Program obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine počeo je polaganjem cvijeća na spomeniku borcima NOR-a u Alića Gaju, a potom i na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Ilijašu. U nastavku programa Općinsko vijeće Ilijaš održalo je svečanu sjednicu, koju je vodila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Mešić.

Nakon intoniranja državne himne predsjedavajuća je poželjela dobrodošlicu vijećnicima, općinskom načelniku Akif Fazliću i brojnim zvanicama među kojima su bili potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo, zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević, direktori javnih preduzeća s područja općine Ilijaš, direktori škola, predstavnici boračkih organizacija, nevladinog sektora i brojni drugi gosti.

Predsjedavajuća Mešić je čestitala svim građanima Bosne i Hercegovine, a posebno građanima Ilijaša, Dan državnosti BiH te poručila:

"Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš u povodu Dana državnosti Bosne i Heregovine jedna je u nizu događaja kojim se obilježava najznačajniji datum u historiji za našu jednu jedinu državu. Danas se sjećamo važnih historijskih datuma i svih onih koji su u temelje države Bosne i Heregovine uložili svoje živote, kao opomena svima nama da to vrijedno i mirno čuvamo. Prošlo je 80 godina od prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a gdje je donesena odluka o postojanju Bosne i Heregvoine iz srednjovjekovne Bosne gdje se garantuju prava svim građanima u državama u kojima oni žive. Nažalost, kroz historiju se pokazalo da su uvijek postojale sile koje su nasrtale na suverenitet Bosne i Hercegovine, ali uz hrabre i čestite sinove i kćeri, BiH će još dugo da živi", kazala je Mešić.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo, poručio je da trebamo uvijek njegovati patriotizam i odanost prema svojoj državi.

"Došao sam da sa građanima Ilijaša obilježim Dan državnosti Bosne i Heregovine. Mi smo ovu državu branili, mi je gradimo i trebamo je ostaviti još bolju mladim generacijama. Došao sam također i da vidim šta je to urađeno i šta treba još uraditi kada je u pitanju Ilijaš. Svaka država se u ratu brani, a u miru gradi. Zbog toga mi danas, sutra i u budućnosti trebamo razgovarati, graditi Ilijaš i državu BiH, ali istovremeno iznalaziti rješenja sa Republikom Srpskom na čijem se teritoriju nažalost ne obilježava ovaj praznik. Ovo je i njihov Dan državnosti jer oni žive i rade u Bosni i Hercegovini. Kroz budućnost treba razgovarati kako bi ova kuća koja se zove BiH zaista bila kuća svih njenih građana. Naša obaveza je da mladim generacijama usadimo ponos Bošnjaštva te da gradimo državu iz koje će mladi što manje odlaziti", poručio je Lendo.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić čestitao je svim građanima Bosne i Heregovine i Ilijaša Dan državnosti, kazavši da je dužnost prema domovini stvaranje ambijenta ugodnog življenja za njene građane.

"Zadovoljstvo mi je da je svečanu sjednicu uveličao svojim prisustvom potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo. Želim da danas iz Ilijaša pošaljemo poruku koliko je važan Dan državnosti Bosne i Herecgovine i koliko je važno da imamo i razvijamo patriotska osjećanja prema našoj domovini. Bitno je da da razumijemo koliko su okrutna i teška vremena generalno u svijetu i da shvatimo da je naša budućnost ovdje u našoj domovini. Zbog toga je moramo branitit i stalno ulagati u nju. Mi kao lokalna zajednica smo i ove godine našim građanima poklonili veliki broj projekata, od kojih je nekoliko njih zaista velikih i strateških. Pomenuti projekti opredjeljuju daljnji razvoj ove lokalne zajednice i trasiraju perspektivu mladim ljudima, kako bi mogli ovdje izgraditi bolji život i definitivno biti na braniku naše domovine Bosne i Hercegovine", rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

I ove godine obilježavanje Dana državnosti bila je prilika za podsjećanje da je Bosna i Hercegovina zemlja sa hiljadugodišnjom historijom, te da je bosanska državnost jaka i neupitna bez obzira na sve antidržavne idelogije i politike.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba