Previous Next

Općina Ilijaš realizovala brojne projekte poboljšanja odgojno - obrazovnog procesa

U 2022. godini realizovan je značajan broj infrastrukturnih projekata iz nadležnosti Službe za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš. U programu Radio Ilijaša govorila je Sanja Zagorac-Jozić pomoćnica Općinskog načelnika u ovoj službi.

U potpunosti je realizovan projekat uređenja dvorišta u područnoj školi Ljubnići i izgradnja sportske plohe. Pripremni radovi za montažu ograde su izvedeni. U 2023. godini planirano je uređenje pristupne saobraćajnice, parkinga i kako ističe pomoćnica načelnika, jednog lijepog trga koji će biti u dvorištu škole čiji su korisnici kako učenici škole tako i građani MZ Ljubnići. Završen je i projekat za igradnju društvenog centra u MZ Lješevo i projekat izgradnje sportske plohe u MZ Mrakovo.

„Spomenula bih teren sa umjetnom travom na Gradskom stadionu. Završeni su pripremni radovi na izradi podloge i imali smo ugovor sa Nogometnim savezom da je trebala već biti gotova instalacija umjetne trave. Međutim, vremenske prilike su nas zaista omele. To su posebni uslovi i ljepila koja se koriste i zahtjevaju 5 stepeni Celzijusovih 24 sata. Mi smo već ušli u lošije vremenske prilike. Procijenili smo da je bolje da te radove zvaršimo na proljeće. U završnoj fazi smo utopljavanja Sportske dvorane. Stvaramo jedan sasvim nov ambijent za naše spostiste, sportske radnike, građane. Nadamo se da će dvorana biti toplija na način da će i dalje biti visoki troškovi grijanja ali da ćemo sa svim mjerama energetske efikasnosti obezbijediti veći toplotni komfor u samom objektu. Završeni su radovi na uređenju školskog dvorišta i utopljavanju na objektu područne škole u Dragoradima.

Opremljen je sprat vrtića u Ilijašu i mislim da smo za narednih deset godina riješili problem liste čekanja za upis naših najmlađih na upis u predškolske ustanove. Sanirana su dječija igrališta i sportske plohe koje su u vlasništvu Općine Ilijaš. U završnoj fazi smo pripreme sporazuma sa JKP „Park“ koje će preuzeti upravljanje tim sportskim i rekreativnim površinama na području općine Ilijaš. Prvi put ćemo znati kome da se obratimo kada je neka sprava pokvarena. Vrlo brzo će biti instalirane informacione table sa brojevima telefona na koje će se moći prijaviti kvarovi koji će u najkraćem vremenskom roku biti otklonjeni“, istakla je Zagorac-Jozić.

Zagorac-Jozić ističe da su mnogi projekti započeti ali ova godina je bila posebna sa aspekta javnih nabavki.

„Neke tendere smo ponavljali po dva ili tri puta i nismo uspjeli doći do izvođača radova. Ali naglašavam da su u potpunosti spremni projekti za uređenje školskih dvorišta i izgradnju sportskih plohi u područnim školama Bioča i Gajevi. Završen je projekat i izdato odobrenje za građenje za uređenje školskog dvorišta u OŠ „Podlugovi“, za sanaciju košarkaškog igrališta u dvorištu SŠC „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu. Tri puta smo ponavljali postupak javne nabavke ali nismo došli do izvođača. Imali smo ponudu koja je 25% bila veća od procijenjene vrijednosti i nismo mogli to da ugovorimo. Također, izdato je odobrenje i završen projekat uređenja sportske plohe u dvorištu OŠ „Hašim Spahić“ iza Sportske dvorane. To su moderni projekti sa modernim podlogama i taj projekti ciklus ćemo prenijeti u narednu godinu. Nadam se da ćemo uspjeti sa potpisivanjem ugovora sa izvođačima“, istakla je Zagorac-Jozić.

U toku je izrada Strategije za mlade. Sanja je iskazala očekivanje da radne grupe do kraja decembra utvrde nacrt teksta koji će biti predložen Općinskom vijeću. Jačanje uloge mjesnih zajednica je projekat u kojem je Općina Ilijaš učesnica i u drugoj fazi. Sanirane su sportske plohe u Ljubini i Malešićima. Djelimično su sanirani uredi mjesnih zajednica u Popovićima i Ljubnićima. Nastavit će se na projektima obezbjeđenja što boljih uslova rada za savjeta MZ i građane sa kojima ova Služba ima odličnu saradnju.

Izvor: radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba