Previous Next

Potpisan ugovor o realizaciji projekta rekonstrukcije toplovodnih instalacija grijanja i kotlovnice u OŠ “Srednje”

U OŠ “Srednje“ upriličen je svečani prijem i potpisivanje ugovora za provođenje projekta “Rekonstrukcija toplovodnih instalacija grijanja i kotlovnice” čiju realizaciju je podržala Općina Ilijaš i Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo. Vrijednost projekta je 92,234.35KM.

Tim povodom školu je posjetila ministrica obrazovanja KS Naida Hota - Muminović, općinski načelnik Akif Fazlić, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov, predstavnici firme zaduženi za provođenje projekta “Braća Karić d.o.o.” iz Zenice te predstavnici Općine i lokalne zajednice.

Ministrica Hota - Muminović ističe da je svako dijete jednako važno i da svako dijete ima pravo na iste uslove obrazovanja.

„OŠ Srednje je definitivno jedna od onih škola koje itekako znaju iskoristiti sve resurse koji im se ponude i ne samo da znaju iskorisititi resurse nego znaju i sami generisati nove. To se vidi po nizu uspješnih projekata i načinu na koji su se oni mapirali u obrazovnoj zajednici. Daju obrazovnoj zajednici za dalje obrazovanje izvrsne učenike. Tajna njihovog uspjeha je u njihovom dobrom kolektivu, a to pokazuje i ovaj projekat, dakle oni su ga uspjeli definisati, izraditi projektnu dokumentaciju, zagovarali oslobađanje sredstava i na kraju i provođenje zahtjevnih procedura javnih nabavki. Na nama je sada da našoj djeci damo najbolje uslove koje imaju i djeca širom Evrope i u razvijenom dijelu svijeta. Mi ćemo ih tako pridobiti i za budućnost, za sve ono što treba našoj domovini a to je da oni moraju učiti tri puta više nego mnogi drugi da bi mogli imati budućnost, jer ako ne budemo to radili onda smo prinuđeni da trpimo budućnost a to je jako teška pozicija“ kazala je Hota - Muminović.

Načelnik Fazlić je još jednom istakao da Općina Ilijaš čvrsto stoji uz sve projekte kada je u pitanju obrazovanje.

„Obrazovanje je ključna obaveza i budućnost i sve više kroz budžet i budžetska izdvajanja to i naglašavamo. Osim za infrastrukturne projekte prije svega istakao bih i stipendiranje učenika za koje smo ove godine izdvojili oko 300 000 KM, s tim da za narednu godinu planiramo i povećati taj iznos kao i iznos same visine pojedinačnih stipendija. Za svaku školu na području naše općine ove godine smo izdvojili po 15 000 KM samo za male projekte. Za sufinansiranje „Rekonstrukcije toplovodnih instalacija grijanja i kotlovnice” u OŠ Srednje izdvojili smo 45 000 KM“ kazao je Fazlić.

Direktorica škole Dženita Čehajić-Kulo je istakla važnost ovog projekta u smislu obezbjeđivanja što kvalitetnijih uslova rada i odgojno- obrazovnog procesa u OŠ ” Srednje”.

„S obzirom na to da je škola izgrađena davne 1980. godine i centralni vod je pod zemljom, vremenom ali i zbog vremenskih neprilika došlo je do njegovog oštećenja. Projektna dokumentacija izrađena je još 2019. godine, međutim period pandemije nas je malo usporio, tako da smo prošle godine kandidovali ovaj projekat kao prioritetan. Udruženim sredstvima i prije svega uz razumijevanje načelnika Fazlića i ministrice Hota - Muminović došli do toga da danas svečano i potpišemo ugovor o početku izvođenja radova u OŠ Srednje. Nadam se da ćemo uz jednu reorganizaciju odgojno-obrazovnog procesa radove uspjeti završiti do početka grijne sezone“ poručila je Čehajić - Kulo.

Cilj ovakvih projekata je poboljšanje energetske efikasnosti javnih objekata, što doprinosi smanjenju troškova za nabavku energenata i boljoj zaštiti životne sredine, te omogućava bolje uvjete za rad i učenicima i nastavnicima.

Osim uštede i smanjenja zagađenja životne sredine, poboljšat će se i uslovi u kojima dosta vremena provode djeca, ali i razviti njihovu svijest o važnosti efikasnog korištenja energije i održivog razvoja.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba