Previous Next

Otvorenje šehidskog spomen-obilježja i rekonstrukcije Derviš-dedinog turbeta na Vlaškovu kod Ilijaša

Općina Ilijaš, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i Džemat Misoča – Vlaškovo upriličili su program povodom otvorenja novoizgrađenog šehidskog spomen-obilježja i rekonstrukcije Derviš-dedinog turbeta na Vlaškovu kod Ilijaša.

Na samom početku, u ime mještana Vlaškova i porodica šehida i poginulih boraca obratio se Elmir Bešlija, sin šehida. On se zahvalio svima koji su izdvojili vrijeme i došli na ovaj događaj. Građani Vlaškova zahvalili su se načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću na izuzetnoj podršci u realiziaciji ovog projekta te mu uručili i zahvalnicu.

Načelnik Fazlić je naglasio da moramo pisati svoju historiju, ostavljati tragove, ostavljati jasne i istinite dokaze o periodu u kome se zbivala sudbonosna bitka za opstanak jednog naroda i nezavisne Bosne i Hercegovine.

„Danas vodimo druge bitke. Uvijek se vode bitke za budućnost. Ali mi još uvijek vodimo bitku i za prošlost. Još uvijek su prisutni pokušaji revizije naše prošlosti, želi se izmijeniti karakter onoga što se desilo, a to je bila agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu. I zaista mi i ovu bitku moramo izdržati i pobijediti. Dobit ćemo je ako ovako budemo radili, ako budemo ostavljali knjige, filmove i spomen obilježja. A prije svega, ako budemo ugrađivali u našu svijest i svijest naše djece šta je bilo u tom periodu“, kazao je načelnik Fazlić.

U pratnji Sajre Dervišević, unuke prvog šehida Vlaškova Jasmina Derviševića, načelnik Fazlić otkrio je spomen-ploču šehidima. Malik Kovač, učenik drugog razreda medrese, proučio je ilahiju “Šehidi”, a historijski čas održao je hadžija Sidik Dervišević. Sidik je bio i učesnik odbrane Vlaškova.

„U protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu ovo mjesto je dalo prvog šehida na području općine Ilijaš, Jasmina Derviševića, da ga dragi Allah nagradi lijepim džennetom i svim šehidima da podari sve obećane nagrade. Na ovoj lokaciji gdje se nalazimo, vođene su najžešće borbe na području općine Ilijaš. Pustahija Mušan je ostao kući smatrajući da ga niko neće dirati. Četnici su ga živog zapalili. Polili su ga benzinom. Sva trava je oko njega izgorjela. Pokazali su šta čeka sve one koji se budu protivili njihovoj agresiji. Naši momci, naše gazije nosile su se sa agresorom vrlo hrabro. Davali su i živote. Želim posebno da se zahvalim našim borcima, borcima iz Kaknja, Vareša, Zenice, Breze i Fojnice. Posebno mi je ostao u sjećanju jedan vod iz Vareša. Završili su smjenu ovdje i krenuli prema Kovačima. Međutim, desio se napad iz pravca Karaule. Oni su čuli pucanj i sve i jedan momak, njih tridesetak su se vratili nazad i izašli na liniju. I nakon dva tri dana kad se stanje stabilizovalo, otišli su. To je primjer našeg junaštva i kako se voli i bori za državu. Hvala i našim medicinskim sestrama koje su bile sa nama, u Misoči, na čelu sa Bibom Kahriman. To su bile naše heroine. Naježim se kad se sjetim da su pod najtežim okolnostima radile i sanirale povrede boraca. Hoću da se zahvalim i doktoru Berbiću iz Kaknja. Mi smo ga tako zvali iako je bio medicinski tehničar. Mnogo ljudi je spasio u Misoči. I na kraju je položio svoj život u Misoči, braneći je i pomažući ljudima. Na kraju, zahvaljujem se Načelniku na realizaciji ovog projekta i trudu koji je pokazao da imamo ovo dostojanstveno mjesto“, kazao je Dervišević.

Nakon svečanog otvorenja spomen-obilježja, delegacije su položile cvijeće. Također, prisutni su u džematu klanjali podne namaz a nakon čega je nastavljen program povodom rekonstrukcije Derviš-dedinog turbeta.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba