Previous Next

Općina nastavlja sa ulaganjem u obrazovanje: Potpisani ugovori o finansiranju projekata u ilijaškim školama

U kabinetu načelnika Općine Ilijaš upriličeno je potpisivanje pet ugovora o finansiranju malih projekata u četiri osnovne škole sa područja općine Ilijaš i Srednjoškolskom centru "Nedžad Ibrišimović". Ukupna vrijednost pet ugovora je 80.000 KM i to za SŠC "Nedžad Ibrišimović" 14.000 KM, te za osnovne škole "Srednje", "Stari Ilijaš", "Hašim Spahić" i "Podlugovi" po 16.500 KM.

Direktorica OŠ "Srednje" Dženita Čehajić – Kulo je kazala kako su ovo značajna sredstva koja se planiraju budžetom već nekoliko godina unazad, a škola je opredjeljena da ih uloži u projekte koji će poboljšati kvalitet odgojno-obrazovnog rada. "Konkretno u školskoj 2022/23. godini ova sredstva će biti iskorištena za obezbjeđenje užina za učenike slabijeg socio-ekonomskog statusa, uređenje zbornice i zamjenu dotrajalih staklenih portala u holu škole", kazala je Čehajić – Kulo.

U OŠ "Stari Ilijaš" pored obezbjeđenja užina planiaran je nabavka i ugradnja video nadzora u područnim školama Misoča, Bioča i Malešići, nabavka i ugradnja zaštitnih zavjesa u centralnoj školi te nabavka opreme (alati i mašine) i projektora. U OŠ "Hašim Spahić" sredstva će se iskoristiti za užine i uređenje glavnog ulaza u školu, te u OŠ "Podlugovi" za užine, potom za umrežavanje područnih škola Lješevo i Ljubinići te nabavku projektora i smart televizora uz prateću opremu.

Općinski načelnik Akif Fazlić čestitao je menadžementima škola za realizovane projekte i postignute rezultate te još jednom iskazao opredjeljenost Općine da podržava aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje odgojno-obrazovnog procesa.

„Trajno opredjeljenje općine Ilijaš jeste ulaganje u obrazovanje, što potvrđuju i dosadašnja izdvojena finansijska sredstva za manje projekte u našim školama. Danas smo potpisali ugovore za finansiranje projekata za 2023. godinu i svi ugovori imaju za cilj podršku aktivnostima i radovima koji se odnose na unapređenje odgojno-obrazovnog procesa, pružanja kvalitetnih uslova za svakodnevni boravak učenika u školama, ali i podršku u realizaciji međunarodnih projekata i mobilnosti mladih. Naše škole, nastavno osoblje i učenici jedan su od najboljih ambasadora naše općine i zaista je važno da imaju stalnu i neupitnu podršku“, kazao je načelnik Fazlić.

Direktor Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" Amir Džafo je rekao da su ovim grantom planirali finansirati tri međunarodna projekta, te se zahvalio Općini Ilijaš što podržava obrazovanje na lokalnom nivou.

Potpisivanju su prisustvovali Akif Fazlić načelnik Općine Ilijaš, Sanja Zagorac – Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica, Amir Džafo direktor SŠC "Nedžad Ibrišimović", Admir Abadžija direktor OŠ "Podlugovi", Nihad Salkić direktor OŠ "Hašim Spahić", Adem Alić direktor OŠ "Stari Ilijaš", Dženita Čehajić – Kulo dirketorica OŠ "Srednje" i Enisa Mešetović stručna savjetnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba