Previous Next

Održana promocija Analize rezultata istraživanja položaja i potreba mladih općine Ilijaš

Promocija Analize rezultata istraživanja položaja i potreba mladih općine Ilijaš upriličena je danas u Biznis centru Ilijaš. Ova analiza pripremljena je u uskoj saradnji između vladinog i nevladinog sektora, tačnije Općine Ilijaš i Instituta za razvoj mladih KULT.

Promociji su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić, direktor JU “Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš” Nermin Hodžić, direktor JU “Srednjoškolski centar Nedžad Ibrišimović” Amir Džafo te predstavnici Vijeća učenika ove škole, članovi omladinskih organizacija “Carpe diem” i Odred izviđača "Mladost",  predstavnici  Vijeća mladih Federacije FBiH, vijećnici Općinskog vijeća Ilijaš, te građani i građanke općine Ilijaš.

Istraživanje je utemeljeno na zakonskim obavezama proizašlim iz Zakona o mladima FBiH i urađeno je s namjerom da bude polazna osnova za izradu treće po redu Strategije prema mladima Općine Ilijaš sa akcionim planom. Terenski rad na prikupljanju podataka i anketiranje mladih s područja Ilijaša realizirani su u periodu od januara do marta 2022. godine i prilikom prikupljanja podataka angažirani su anketari s područja Ilijaša, a koji su i sami mlade osobe, u dobi od 18 do 30 godina starosti.

Voditeljica Odjela za razvoj politika prema mladima u Institutu za razvoj mladih KULT Jasmina Banjalučkić istakla je da rezultati analize o položaju i potrebama mladih u Ilijašu daju više informacija u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, socijalne brige, zdravstva, aktivizma mladih, slobodnog vremena, sporta i kulture.

„U proteklom periodu Institut za razvoj mladih KULT i Općina Ilijaš su potpisali sporazum kroz koji smo radili istraživaje položaja i potreba mladih na području općine Ilijaš. U ovom procesu smo imali jako dobru saradnju sa Omladinskom organizacijom „Carpe diem“ koja nam je pomogla i okupila mlade iz Ilijaša i koji su direktno sa svojim vršnjacima u Ilijašu razgovarali i vršili anketiranje. Nakon prikupljenih podataka, pristupili smo izradi analize zbog koje smo danas ovdje. Prezentiramo po prvi put rezultate analize o položaju i potrebama mladih u Ilijašu koje daju više informacija u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, socijalne brige, zdravstva, aktivizma mladih, slobodnog vremena, sporta i kulture. Oblasti koje su mladima vrlo interesantne u kontekstu lokalne zajednice. Ovo je bio prvi korak, nedavno smo razgovarali sa predstavnicima Općine i nastavit ćemo saradnju u pravcu izrade Strategije prema mladima,“ kazala je Banjalučkić.

Stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Enisa Mešetović, spomenula je kako je rezultat ovog istraživanja važan, te da će se na osnovu njega Općina usmjeriti na poboljšanje položaja mladih.

„Analiza rezultata istraživanja položaja i potreba mladih izuzetno nam je važna, prije svega, kako bismo strateški pristupili kreiranju akcionog plana u polju rada sa mladima, ali i kako bismo svi zajedno uvidjeli koje su to potrebe mladih u Ilijašu. Koristim ovu priliku da se zahvalim mladima koji su učestvovali u procesu istraživanja, kao i Institutu za razvoj mladih KULT koji je na uradio sjajan posao,“ poručila je Mešetović.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, te spomenuo da postojuća Strategija završava ove godine, i da je se Općina Ilijaš uključila u izradu nove Strategije i time pokazala odgovornosti prema mladima, i ono što se zove rješavanje problema i pravljenje novog ambijenta za mlade ljude.

„Zadovoljstvo mi je da vas vidimo u velikom broju i što iskazujete interes i odgovornost. Vi ste ti koji treba da kreirate ambijent koji će zadovoljiti vaše potrebe. Mi kao Općina nastojimo kreirati pogodan ambijent u kapacitetu u kojima možemo to uraditi i mislim da dosta toga uspješno radimo. Naravno, problem je onog genrealnog ambijenta koji se kreira sa nivoa države, i mnoge druge politike prije svega mislim na ekonomske i socijalne politike. Ovo je Strategija i dokument koji će voditi našu lokalnu zajednicu pravim putem, kako bi mladi u konačnici dobili ono što im je potrebno da ovdje ostvaruju svoje životne ciljeve,“ kazao je načelnik Fazlić.

Dokument Analize rezultata istraživanja položaja i potreba mladih općine Ilijaš može se pronaći na linku: https://ilijas.ba/index.php/dokumenti/opcinski-dokumenti-po-sluzbama/sluzba-za-drustvene-djelatnosti-i-poslove-mjesnih-zajednica

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba