Previous Next

Održana 15. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

Martovska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš, kojom je predsjedavala Alma Omerović, održana je ove srijede. Dnevnim redom prvobitno je planirano 20 tačaka, ali je jedna tačka povučena. Nakon vijećničkih pitanja i inicijativa usvojen je Izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice.

Potom je pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović obrazložila Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Ilijaš za period od 1. januara do 31. decembra 2021. godine. Osnovni elementi ovog Izvještaja su prikaz planiranih i ostvarenih prihoda i primitaka, prikaz planiranih i ostvarenih rashoda i izdataka, grafički prikaz strukutre prihoda i primitaka, grafički prikaz rashoda i izdataka, objašnjenje pojedinih stavki iz budžeta, podatke o korištenju budžetske rezerve te o garancijama tokom fiskalne godine. Osim toga, Izvještaj sadrži uporedne pokazatelje ostvarenih veličina tekuće godine sa ostvarenim veličinama prethodne godine i planiranim veličinama tekuće godine. Budžet Općine Ilijaš u ovom periodu bilježi 14.154.669,00 KM ostvarenih prihoda, što je 90 posto od planiranih prihoda u budžetu za 2021. godinu. Od toga porezni prihodi iznose 7.101.157,00 KM, neporezni prihodi 1.813.247,00 KM, prihodi od tekućih transfera 832.911,00 KM, prihodi od donacija 49.754,00 KM, prihodi od kapitalnih transfera 1.866.961,00 KM, kapitalni primici 76.900,00 KM i prenesena sredstva po tekućem prilivu iz prethodnog perioda 1.167.332,00 KM. Sa druge strane, ostvareni su izdaci u iznosu od 12.837.665,00 KM, što predstavlja 81 posto od planiranih izdataka u budžetu za 2021. godinu. Prema tome, ostvaren je suficit za navedeni period u iznosu od 1.317.004,00 KM. Općinsko vijeće Ilijaš dalo je potrebnu podršku za usvjanje ovog Izvještaja.

Vijećnici su potom podržali Odluku kojom se utvrđuju kriteriji i visina komunalnih taksi za obveznike koji su registrovani i/ili posluju na području općine Ilijaš u skladu sa Zakonom o komunalnim taksama Kantona Sarajevo.

Podržana je i Odluka kojom se daje pozitivno mišljenje na prijedlog Šumsko privredne osnove za ŠPP "Gornje bosansko" – dio za period od 1. januara 2023. godine do 31. decembra 2032. godine uz uslov da su ispunjene odredbe iz Zakona o šumama Kantona Sarajevo.

Prijedlog Odluke o visini nakanade za rad predsjednika i članova Savjeta mjesnih zajednica Općine Ilijaš i menadžera Društvenog centra nije dobio potrebnu većinu glasova.

Nakon iscrpne rasprave na tačku dnevnog reda koja tretira Odluku o rješavanju statusa i upravljanja mezarjima – grobljima na području općine Ilijaš Općinsko vijeće Ilijaš je usvojilo Zaključak kojim se odlaže glasanje za pomenutu Odluku za neku od naredih sjednica Općinskog vijeća Ilijaš.

Ovom Odlukom definiše se upravljanje mezarjima – grobljima i pratećom infrastrukturom, održavanje grobalja – mezarja i prateće infrastrukture, način i uslovi za uspostavljanje grobnih mjesta, obavljanje ukopa umrle osobe, ekshumacija posmrtnih ostataka, zašita grobalja – mezarja te nadzor i završe odredbe.

Većinom glasova usvojena je Odluka o upravljanju i korištenju poslovnih prostorija izgrađenih u prizemlju zgrade Gradske tržnice u Ilijašu, na koje pravo vlasištva ima Općina Ilijaš, a koje su Odlukom o povjerenju na upravljanje i korištenje Općinskog vijeća Ilijaš date na upravljanje i korišenje JKP "Vodostan" Ilijaš, a sada se vraćaju u nadležnost Općine Ilijaš.

Usvojena je Odluka o davanju na korištenje i upravljanje poslovnih prostorija površine 71 metar kvadratni, u prizemlju zgrade na parceli broj 150 katastarske općine Ilijaš Grad, na koje pravo vlasništva ima Općina Ilijaš, a koje se daju na korištenje i upravljanje JKP "Vodostan" Ilijaš. Postor se daje na korištenje i upravljanje bez naknade, a u svrhu proširenja kancelarijskog prostora JKP "Vodostan" Ilijaš.

Vijeće je podržalo Odluku o usvajanju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Doci" Ilijaš. Također je usvojeno i pet Rješenja i jedan Zaključak kojima se odbijaju prijedlozi Javnog preduzeća Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. za obnovu upravnih postupaka u kojima su donesena Rješenja Općinskog vijeća Ilijaš kao neosnovana.

Usvojeno je Rješenje o razrješenju člana Komisije za prostorno uređenje, stambeno – komunalne poslove i ekologiju Vernesa Žere, predstavnika Socijaldemokratske partije BiH, a potom je usvojeno i Rješenje o izboru člana Komisije za prostorno uređenje, stambeno – komunalne poslove i ekologiju Kenana Derviševića, predstavnika Socijaldemokratske partije BiH.

Vijećnici su podržali i Zaključak kojim se utvrđuje Nacrt "Strategije razvoja općine Ilijaš za period 2021.-2027. godine" i stavlja u provođenja procesa konsultacija kako slijedi: objavom na web stranici Općine Ilijaš, dostavom partnerskim organizacijama i inistitucijama, javnim uvidom u sali Općinskog vijeća (zgrada Općine Ilijaš III sprat) svim radnim danima u vremenu od 14 do 16 sati i organizacijom online konsultacija na dan 12. april 2022. godine od 10 do 13 sati.

U procesu konsultacija mogu učestvovati svi građani općine Ilijaš, mjesne zajednice, udruženja građana, NVO sektor, javne ustanove, javna preduzeća, privrednici, razvojne agencije i druga zainteresovana fizička i pravna lice, odnosno interesne grupe. Proces konsultacija na Nacrt "Strategije razvoja općine Ilijaš za period 2021.-2027. godine" će trajati 30 dana. U datom periodu svi zainteresovani subjekti mogu dostaviti primjedbe i prijedloge prema Komisiji za izradu Strategije u pisanoj formi ili putem e-maila Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Primjedbe i prijedlozi dostavljeni poslije utvrđeog roka neće biti uzeti u razmatranje.

Na samom kraju vijećnici su primili k znanju Inforamciju o dodjeli općinskih stipendija za učenike i studente u školskoj 2021./2022. godini.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba