Previous Next

Obilježena godišnjica sjećanja na 61 šehida MZ Dragoradi i Trećeg bataljona 126. Ilijaške brdske brigade

Povodom obilježavanja godišnjice sjećanja na 61 šehida MZ Dragoradi i Trećeg bataljona 126. Ilijaške brigade, kod Spomen-obilježja šehidima u Dragoradima 25. maja 2022. godine  upriličen je prigodan program obilježavanja, kojem je prisustvovala i delegacija Općine Ilijaš. 

Na samom početku, prisutnim se obratio predsjednik Organizacinog odbora obilježavanja Nijaza Medić, koji je istakao važnost Prve čete Trećeg bataljona i otpora koji su pružili u najtežim vremenima odbrane.„Naši šehidi dali su svoje živote u najjačim borbama za odbranu Bosne i Hercegovine u zoni odgovornosti Prvog korpusa Armije RBiH. Na Moševićkom brdu poginula su četiri momka, zatim na planini Zvjezdi, Papratnoj stijeni, Žuču, Sokolju, Crnoriječkoj visoravni...Ovi hrabri borci iz Dragorada stizali su na mnogobrojne terene širom BiH kako bi branili svoju domovinu“, rekao je  Medić. 
 
Pomoćnik načelnika u Službi za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Nijaz Spahić govorio je o značaju pružanja otpora u širem rejonu Kreševa i važnosti obilježavanja sjećanja na 61 šehida. U čast pružanja otpora i doprinosa koji su dali borci Dragorada, Općina Ilijaš je 2018. godine sagradila Spomen obilježje na kojem se danas nalazimo. Borci Trećeg bataljona 126. Ilijaške brdske brigade sve vrijeme su bili na linijama šireg rejona Kruševa i tu su ostali do kraja te hrabro pružali otpor neprijatelju. Ne smijemo zaboraviti njihovu herojsku borbu i zato samo danas tu, da im odamo počast i očuvamo kulturu sjećanja“, istakao je Spahić.
 
U svom obraćanju, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović istakao je važnost prenošenja kulturu sjećanja na mlađe naraštaje. “Obilježavanje značajnih datuma jako je važno kako za nas borce, tako i za mlađe naraštaje zbog očuvanja kulture sjećanja, jer narod koji ne poštuje svoju prošlost, nema ni svoju budućnost. Sretan sam što smo se danas okupili u velikom broju i što svi zajedno odajemo počast našim najvećim herojima”, kazao je ministar Osmanović.
 
Tokom programa Miralem efendija Sarajlić proučio je Jasin šehidima i poginulim borcima, dok su učenici Osnovne škole “Srednje” izveli recital “Pjesma Bošnjaku”.
 
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba