Previous Next

Obilježena 30. godišnjica stradanja 47 šehida Bioče

Delegacija Općine Ilijaš, predvođena načelnikom Akifom Fazlićem, 29. maja 2022. godine prisustvovala je obilježavanju 30. godišnjice stradanja bošnjačkog – mjesnog stanovništva Gornje Bioče. 

Prigodan program i odavanje počasti za 47 šehida upriličen je na Centralnom spomen obilježju u Bioči, kojem su prisustvovali mnogobrojni predstavnici vjerskog, političkog i društevnog života općine Ilijaš kao i mještani naselja Bioča te porodice stradalih. 
 
U svom obraćanju, Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je važnost kažnjavanja počionica zločina u Bioči, kao i mnogobrojnih pokušaja revizionizma događaja iz perioda 1992-1995. godine.
„Svjedoci smo da se podižu razne optužnice koje zaista ne odražavaju ono stanje kakvo je bilo 1992. godine. Zbog toga je jako važno da se sjećamo istine. Treba istinu promovirati zbog generacija koje dolaze. Prošlo je 30 godina od kada je u Bioči ubijeno 47 ljudi. Ovo se može kvalificirati kao genocid na mikrolokaciji. Ovo je jedan svirepi ratni zločin. Dobio je neke sudske epiloge ali nije dobio ključni, da direktni egzekutori budu kažnjeni. Niko direktno nije odgovarao za zločine u Bioči i to ostaje kao zadatak svih generacija koje dolaze. Prisutnost ljudi govori o tome da se razvija svijest kod naših ljudi“, rekao je načelnik Fazlić.
 
Jedan od članova Organizacionog odbora Emir Handžić,  dijete šehida Bioče, koji je 1992. godine imao osam mjeseci, a pet godina kada su tijelo njegovog oca pronašli u masovnoj grobnici Žerovanj i kada mu je klanjana dženaza, poručio je mladima da moraju biti hrabri, kao što su bili i šehidi.
„Ovo je jedno od najmasovnijih obilježavanja stradanja bošnjačkog stanovništva, ne samo na području općine Ilijaš nego i Kantona Sarajevo. Ovo je jedno malo naselje koje broji oko 50 domaćinstava. Svake godine imamo preko 200 posjetilaca. Raduje me što dolazi veliki broj djece i trudimo se da ih na razne načine motivišemo. Svake zadnje nedjelje u mjesecu maju dođu i željno iščekuju ovo obilježavanje. Našoj djeci šehidi puno znače. Da nije bilo naših šehida, vjerovatno ni ove djece danas ovdje ne bi bilo. Kao dijete šehida, poručio bih mladim ljudima da moraju biti hrabri, da se bore, da im niko ništa neće dati osim onog za šta se izborimo. Naši očevi su bili hrabri. Mi ne smijemo upropastiti tu njihovu hrabrost svojom ljenošću. Za svoja prava se moramo izboriti, glasno i jasno“, istakao je Emir Handžić.
 
Tokom programa obilježavanja prisutim se obratio i Omer Osmanović, ministar za Boračka pitanja Kantona Sarajevo, koji je istakao važnost očuvanja kulture sjećanja i učenja mladih o dešavanjima iz perioda 1992-1995. godine.
 
Nakon programa na Centralnom spomen obilježju, upriličen je obilazak spomen ploča u rejonu Trešnjice i Selimovića.
 
Podsjećamo, prije 30 godina  srpski  agresor izvršio je teške zločine nad stanovnicima Bioče. Zarobio je i zatvorio stanovnike ovog naselja u prostorije osnovne škole, nakon čega je odvojio žene i djecu od muškaraca te ih odvodio u logore, kao što su željeznička stanica u Podlugovima i Planjina kuća u Semizovcu. Nakon toga, mnogi od njih su ubijeni. Bioča je dala 47 šehida, a prije agresije u ovom mjestu bila su 52 bošnjačka domaćinstva. Najveći zločin počinjen je na brdu Žerovanj, gdje je mučeno i likvidirano 16 Biočana, dok su ostali poginuli u živim štitovima koje je koristila agresorska vojska.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba