Previous Next

Obilježena 30. godišnjica otpora u MZ Gajevi – na Lokvi i Čevljanskom Polju

Obilježena je 30. godišnjica donošenja odluke o organizovanju i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Srednjeg i šire okoline, što uključuje i dijelove općina Vogošća, Olovo, Vareš i Sokolac.

Delegacije Općine Ilijaš, Općinskog vijeća Ilijaš i boračkih udruženja sa područja općine Ilijaš tim povodom su položile cvijeće, proučile Fatihu i odale počast na spomeniku šehidima i borcima NOR-a na Čevljanskom Polju i na lokalitetu Lokva u mjestu Gajevi. Organizatori ovog obilježavanja su udruženje RVI "Ilijaš" i MZ Gajevi.

April 1992. godine bio je presudan mjesec za gotovo sve gradove naše domovine, a ova odluka značila je spas lokalnog stanovništva MZ Gajevi i šire, te kasnije i formiranje jedinica koje će braniti stanovništvo.

Fahrudin Demirović, predsjednik Udruženja RVI "Ilijaš", zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos u ovom obilježavanju.

„Ovaj datum, kada je održano savjetovanje u organizovanju i pružanju otpora na ovom području i na dijelovima općina Olovo, Vareš, Vogošća i Sokolac, izuzetno je bitan. Tog dan su naši hrabri momci okupili građane i savjetovali kako i na koji način evakuisati stanovništvo i kako spasiti ono što se spasiti može,“ kazao je Demirović.

Bego Durić, penzionisani brigadir Oružanih snaga BiH i učesnik ovog događaja, istakao je da je tog dana na sastanku dogovoreno niz zaključaka o djelovanju na ovim terenima.

„Na ovaj dan donesene su bitne odluke vezane za način, organizovanje i odbranu ovog područja. Osim stanovništva sa područja općine Ilijaš bili su prisutni i stanovnici općine Sokolac i Vareš. Iskazala se potreba da se uvežemo i organizujemo. Nakon toga smo formirali prave jedinice, a potom prave čete i vodove. Ciljano i organizovano smo evakuisali civilno stanovništvo, a vojno sposobni su ostali,“ rekao je Durić.

Pomoćnik načelnika u Službi za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić, istakao je da moramo mladim generacijama prenositi istinu o historijskim događajima,

„Prije 30 godina na ovom mjestu zbog aktuelene vojno – političke situacije održan je sastanak predstavnika općine Ilijaš, Olovo, Sokolac gdje je bilo oko 80 ljudi. To je bio važan sastanak s ciljem da se evakuiše civilno stanovništvo i da ostanu vojno sposobni. Općina Ilijaš, kao i svake godine do sada, daje podršku bitnim datumima i tome da se savaka godišnjica obilježi na dostojanstven način,“ rekao je Spahić.

Na lokalitetu Lokva o ratnim dešavanjima i o samom organizovanju lokalnog stanovništva pred agresiju i u toku iste govorio je Džafer Herić, komandant reonskog štaba.

Izvor: radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba