Previous Next

Obilježen Dan sjećanja na šehide i civilne žrtve rata “Korita ‘92-‘95”

Na Koritima je 18. juna upriličen program obilježavanja Dana sjećanja na šehide i civilne žrtve rata ovog sela, kojem je prisustovao i Općinski načelnik Akif Fazlić.

Program je počeo intoniranem državne himne, a zatim je ašere iz Kur'ana proučio Abid ef. Avdukić, te su prisutni učenjem Fatihe ili na drugi prigodan način odali počast onima koji su za odbranu i slobodu herojskih Korita dali svoje živote. Spomen obilježje na Koritima sagrađeno je u znak sjećanja na 16 poginulih šehida i jednu civilnu žrtvu rata ovog mjesta. Predstavlja trajni podsjetnik na šehide herojskih Korita koji su svoje živote dali za vrijeme Odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95. godine.

Akif Bešlija, najzaslužniji za ideju i realizaciju projekta spomen obilježja na Koritima, istaknuo je da je godišnji obilazak ovog spomen lokaliteta i odavanje počasti najmanji doprinos koji možemo dati za sjećanje na najhrabrije sinove.

-Otkad smo izgradili ovaj spomenik kao trajni podsjetnik na naših 17 hrabrih šehida koji su dali svoj život, svake godine dolazimo i to je najmanje što možemo, jer oni su dali mnogo više i zaslužuju mnogu više. Nadam se da ćemo naći i nove načine da ih se više prisjećamo i odajemo počast kako ovdje, tako i na drugim mjestima. Ja sam ponosan na ovo spomen obilježje, koje je prošle godine doživjelo dodatnu rekonstrukciju, natkrivanje i uređenje, tako je dodatno zaštićeno i sačuvano za budućnost. Najbolje od svega da je prilazni asfaltni put do spomen obilježja u dužini od četiri kilometra urađen, što nikada nije bilo prije rata, te se nadam da su i mještani Korita zadovoljni, kazao je Akif Bešlija.

Za nesebično zalaganje u projektu izgradnje spomen obilježja na Koritima ovom su prilkom priznanje dobili Akif Bešlija, predsjednik Organizacionog odbora, a za finansijsku podršku načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Načelnik Fazlić naglasio je herojsku ulogu sela Korita u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92.-95. godina. – Nalazimo se na teritoriji herojskog mjesta, na ovom teritoriju vodile su se cijele četiri godine presudne bitke za slobodu i opstojnost države BiH, ovaj plato iza Korita  bio je presudan za odbranu države i ulazak u mir koji je donio nezavisnu, međunarodno priznatu državu BiH. Lijepo je vidjeti zastave koje se ovdje vihore i moramo se okretati prema njima i formirati naše karaktere u skladu sa onim što one predstavljaju, a to je patriotizam, saznanje da svaki dan moramo nešto uraditi za svoju domovinu i njen napredak i raduje da smo iz godine u godinu u sve većem broju na ovom obilježavanju. Važno je i da sve više ljudi dolazi na Korita, vraćaju se, obrađuju svoju zemlju i time je veća naša obaveza da dodatno infrastrukturno razvijamo ovo područje kao i dosad, podcrtao je načelnik Fazlić.

Polaganjem cvijeća prisutnih delegacija završen je prvi dio obilježavanja Dana sjećanja na šehide i civilne žrtve rata „Korita 92-95“ nakon čega je na dovištu Starčevina proučen tradicionalni tevhid i dova.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba