Previous Next

Obilježen Dan logoraša općine Ilijaš

Prigodnim programom, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Spomen-obilježju ubijenim logorašima Općine Ilijaš, 01. juna 2022. godine obilježen je Dan logoraša u znak sjećanja na sve one koji nisu preživjeli ilijaške logore.  Obilježavanju je prisustvovala i delegacija Općine Ilijaš predvođena Općinskim načelnikom Akifom Fazlićem. 

Tom prilikom, okupljeni su se prisjetili da je kroz ilijaške logore, od kojih su najpoznatiji bili oni u osnovnim školama u Ilijašu i Podlugovima, prošlo blizu 800 logoraša, muškaraca, žena, djece i starijih osoba. Neki od ilijaških logoraša bili su zatočeni i u logorima na području Vogošće, kao što su Planjina kuća u Svrakama, bunker i restoran „Kod Sonje“ u Vogošći. 
 
Predsjednik Udruženja logoraša Ilijaš Halid Masnopita, istakao je važnost stalnog podsjećanja na stradanja logoraša, napominjući da će udruženje istrajati u nastojanju da logoraši dobiju svoj zakonski status. “Ove godine obilježavamo 30. godina od zločina nad bošnjacima i hrvatima naše Općine. Tadašnje rukovodstvo na čelu sa Ratkom Adžićem osnovalo je šest koncetracionih logora na području Ilijaša, kroz koje je prošlo oko 800 osoba. Mi još uvijek tragamo za nestalih 50 logoraša. Logoraši nakon rata nikada nisu ušli u zakon, niti su ostvarili svoja prava i država pokazuje neizainteresovanost za ovu kategoriju”, rekao je Masnopita. 
 
Prisutnima se obratio i Općinski načelnik Akif Fazlić koji je naglasio da su ovakva obilježavanja način da se od zaborava sačuvaju činjenice o stradanjima, ali i da se neprekidno iz tih stradanja crpe pouke za budućnost kako nam se zlo ne bi ponovilo.  “Građani općine Ilijaš prošli su kroz strašnu torturu 1992. godine i nažalost za logore su korištene škole i javne ustanove. Nažalost, mnogi od njih su ubijeni i korišteni kao živi štit na brdu Žuč te su zatim završili u masovnim grobnicama. Cilj neprijatelja je bio jasan, da se etnički očisti jedno područje i zato je jako važno da gajimo kulturu sjećanja i nikada ne zaboravimo. Na istini sve počiva i u istini je naša bućnost i perspektiva”, istakao je načelnik Fazlić.
 
Tokom programa prisutnim se obratio i  Almin Đelilović, predsjednik Udruženja logoraša “Da se ne zaboravi i ne ponovi 1992-1995.” Hadžići, koji je kao dvadesetjednogodišnjak bio zarobljen u logorima oko Sarajeva šest mjeseci.
 
Učenice petog  razredaJU OŠ “Hašim Spahić” Asija Avdibegović, Sara Kovač, Nermina Omerović, Sara Petrušić, Ajna Čutura, Sarah Čutura, Nejla Šabanović i Sarja Kosovac pročitale su literarane radove o sjećanju na logoraše, nakon čega su prisutne delegacije položile cvijeće. 
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba