Previous Next

Obilježen 23. maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92”

Delegacija Općine Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem prisustvovala je obilježavanju 23.maja – Dana kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92”. 

Program obilježavanja počeo je svečanim postrojavanjem dobrovoljaca iz perioda 1992. godine, simboličnom predajom raporta te polaganjem cvijeća na Spomen-obilježjima u Kaknju, Brezi i Misoči. Program je nastavljen na Spomen-obilježju u Milakovom dolu u Misoči, gdje je upriličen prigodan program i ručak za kakanjske dobrovoljce.
 
U svom obraćanju, Općinski načelnik Akif Fazlić zahvalio se Općini Kakanj i njihovim građanima, koji su pružili podršku stanovnicima Ilijaša, te istakao značaj obilježavanja ovog datuma za generacije koje tek dolaze. 
„Prije 30 godina dobrovoljci iz Kaknja su shvatili da se domovina ne brani samo u krugu svoje porodice i na svom pragu, nego da se mora braniti cijela država Bosna i Hercegovina. U najtežim trenucima 1992. godine, dobrovoljci iz Kaknja su pokazali svoju hrabrost, organizovali se i došli u Misoču. Takva podrška bila je od neprocjenjive vrijednosti za branioce Misoče. Pored toga, Kakanj je pružio svoju podršku mnogobrojnim raseljenim porodicama iz Ilijaša i na tome ćemo im vječno biti zahvalni.  Zato, jako je važno da dostojanstveno obilježavamo ovaj značajni datum i našoj omladini pričamo o hrabrosti kakanjskih dobrovoljaca”, rekao je načelnik Fazlić.
 
O zajedničkoj borbi herojstvu mještana Misoče i dobrovoljaca iz Kaknja  govorio je I načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević. 
“Prije 30 godina jasno je pokazana združenost i bratski odnos među onima koji vole Bosnu i Hercegovinu. Dolaskom kakanjskih dobrovoljaca u Ilijaš kako bi pomogli braniocima Misoče pokazano je da svaka stopa ove zemlje ima istu vrijednost i da se nećemo dozvoliti rastakanje državnog tkiva i narušavanje teritorijalnog integriteta Republike Bosne i Hercegovine. Danas smo tu da se sjetimo i pošaljemo poruku koju i svake godine šaljemo – 30 godina je  prošlo od kada su Kakanjci stali uz odbranu čitave BiH, pa tako i našeg bratskog Ilijaša, kada su neki od njih dali svoje živote i pečat na slobodu BiH, slobodu Ilijaša. Ovi datumi i trebaju da sjedinjuju ove dvije lokalne zajednice i da nas podstaknu na neke druge projekte koje treba da radimo zajedno u miru“ , poručio je načenike Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.
 
Munir Karahodžić, komandant bataljona 329. brdske brigade Kakanj, prisjetio se kako je to bilo 1992. godine, te istakao da bez obzira na probleme, gdje nisu imali dovoljno municije, ipak su vjerovali da će borbenošću odbraniti svoju domovinu.
 
U ime Udruženja “Odred Tale” prisutim se obratio Semir Dedić, koji se zahvalio kakanjskim dobrovoljcima te poručio da ne smijemo dozvoliti da zaboravimo njihovu hrabrost i herojstvo koje su pokazali u najtežim vremenima za našu domovinu.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba