Ilijaška omladinska organizacija "Carpe diem" i Udruga "Srce za bližnje" najavili projekat društvene solidarnosti i brige za starije osobe "Da starost bude radost"

Omladinska organizacija "Iskoristi dan – Carpe diem" i Udruga za promoviranje društvene solidarnosti "Srce za bližnje" najavile su i prezentovale kampanju društvene solidarnosti i brige za starije osobe „Da starost bude radost“, a koja se realizuje u okviru projekta Međugeneracijske solidarnosti za starije osobe u potrebi u Ilijašu.

Predsjednica Omladinske organizacije „Iskoristi dan – Carpe Diem“ Elma Glamoč kazala je da će volonteri kroz različite aktivnosti raditi na poboljšanju kvalitete života osoba treće životne dobi.

„Kampanju je inicirala Udruga za promoviranje društvene solidarnosti „Srce za bližnje“ i Omladinske organizacije „Iskoristi dan – Carpe Diem“ i naravno volonteri koji se okupljaju oko ideje međugeneracijske solidarnosti. Oni su naša pokretačka snaga i srce projekta. Cilj projketa je poboljšanje kvalitete života starijih osoba u potrebi. Na području općine Ilijaš imamo 3.600 penzionera, a ono što smo vidjeli na terenu jeste da imamo i starijih osoba koje su u potrebi, a koje nemaju ni penziju. Stanje u kojem žive je zaista teško“, kazala je Glamoč.

Izvršna direktorica Udruge „Srce za bližnje“ Magdalena Schildknecht kazala je kako je za starije osobe pomoć mladih od velike koristi.

„Malo je statističkih podataka koji pokazuju kako je situacija starih osoba teška. Često se o tome samo priča. Osobe sa minimalnom penzijom teško preživljavaju naročito kada nemaju djecu u inostranstvu da ih pomognu. Zato su tu mladi volonteri, čiji je zadatak da na organizovan način postalu dobre komšije, te da ti mladi pomažu i prate starije osobe“, kazala je Schildknecht.

U ime Općine Ilijaš prisutnima se obratila pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac - Jozić, koja je iskazala zadovoljstvo da u Ilijašu stasaju generacije mladih ljudi, organizovanih u omladinsku organizaciju "Carpe Diem", koje su kapacitirane da budu partneri na jednom ovako važnom projektu. Pomoćnica Zagorac - Jozić se također zahavalila i Udruzi za promoviranje društvene solidarnosti "Srce za bližnje" koja je odlučila izabrati općinu Ilijaš kao partnera na ovom projektu, a potom vrlo temeljito prezentovala informacije o broju i strukturi penzionera na području općine Ilijaš, visini njihovih prihoda, potrebama i izazovima sa kojima se susreće ova populacija.

"Posebna važnost ovog projekta je što je posvećen jednoj od najranjivijih kategorija BH društva, a to su starije osobe u potrebi. Osobe starije životne dobi su dobna skupina s najviše individualnih razlika među sobom. Ono što im je većinom zajedničko je da zakonski i logički spadaju u ranjivu skupinu stanovništva te im je zajednički proces prilagođavanja na posljedice starenja. Zajedničko im je da su na našim prostorima preživjeli najmanje dva društvena sistema, industrijalizaciju i informatizaciju i najmanje jedan rat. Zajedničko im je da su se u većini susreli s gubicima roditelja i radnog statusa. I zajedničko im je nošenje s predrasudama i stereotipima o starenju. Osobe starije životne dobi razlikuju se međusobno po socioekonomskom statusu, nivou obrazovanja, po tome žive li u ruralnoj ili urbanoj sredini, žive li same ili s porodicom, što sve bitno utiče na oblike potrebne podrške.

Na području općine Ilijaš živi 19% građana starosne dobi preko 65 godina od čega 101 sugrađanin stariji od 85 godina života, 261 sugrađanin između 80 i 85 godina, 513 između 75 i 79 godina, 593 sugrađana starosne dobi između 70 i 74 godine, 645 sugrađana starosti između 65 i 69 godina i 1078 sugrađana između 60 i 64 godine. U ovoj populaciji 65 % čine osobe ženskog pola.

Prema informacijama kojima raspolaže Udruženje penzionera, na području općine Ilijaš ukupno živi 3.730 penzionera od kojih su 2.724 članovi udruženja koji plaćaju mjesečnu članarinu udruženju od 3 KM. 89% penzionera na području općine Ilijaš prima minimalnu penziju od 382,00KM mjesečno. Veliki broj nema ni minimalnu penziju, živi od socijalne pomoci, jednokratne ili visekratne.

Ukupno 20 do 30 % od iznosa penzije penzioneri troše na režijske troškove (struja, grijanje, voda, komunalije). Ako još izdvojimo vrijednost za nabavke lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, ne ostaje im dovoljno čak ni za hranu. Za samačko domaćinstvo jednog penzionera bi potrošačka korpa iznosila oko 570 KM (1/4 od sindikalne potrošačke korpe). Drugim riječima, penzioner ima između 12 i 14 konvertibilnih maraka dnevno tokom 30 dana i od toga treba platiti režije i lijekove, a tek onda, ono što mu ostane, iskoristiti za hranu i druge lične potrepštine. U to spadaju oni penzioneri koji nisu u stanju da rade ili nemaju srodnika koji bi im pomogli, a žive u urbanim sredinama gdje imaju visoke režijske obaveze.

Pored navedenih egzistencijalnih problema, neki od njih su vrlo osamljeni, isključeni i prepušteni na brigu sami sebi.

Općina Ilijaš iz općinskog budžeta podržava rad udruženja penzionera na godišnjem nivou od 12.000 KM, što prema raspoloživim podacima predstavlja podršku veću od podrške koju pružaju ostale prigradske općine u Kantonu Sarajevo. U prethodnoj godini Općina Ilijaš je odobrila dodatnih 5.000 KM za troškove ukopa, jer je zbog pandemije covid-19 povećan broj umrlih osoba iz ove populacije.

Za 95 osoba preko 65 godina starosti koje nisu mogle ostvariti zdravstveno osiguranje ni po kojem osnovu, Općina Ilijaš je omogućila zdravstveno osigiranje.

Do sada u Ilijašu nije bilo institucionaslno organizovanih oblika saradnje između starijih i mladih osoba. Stoga pristupi zasnovani na podršci ovoj populaciji i jačanju njihove uloge, a čiji je sastavni dio i zastupanje njihovih interesa, posebno koji se tiču zdravlja, mogu promijeniti ustaljeno razumijevanje zdravstvene i socijalne zaštite u cjelokupnom društvu. Životna iskustva, akumulirana znanja starijih, s druge strane energija, kreativnost i entuzijazam mladih mogu pokrenuti značajne projekte razmjene znanja, vještina i iskustva koji stvaraju osjećaj sigurnosti, jer svaka osoba je jedinstven resurs bez obzira na dob. Osobe treće životne dobi zaslužuju posebnu pažnju i brigu. Općina Ilijaš pruža punu podršku kampanji i kreiranju svijesti i empatije prema starijim, koja će stvoriti okruženje u kojoj će se svi naši građani, a posebno osobe treće dobi osjećati bolje i sigurnije", zaključila je Zagorac - Jozić.

Volonteri na ovom projektu i članovi OO "Iskoristi dan - Carpe diem" Dženeta Ćosić i Vedad Avdagić su kazala kako je primarni cilj pomaganje ljudima koji su materijalno i socijano neobezbijeđeni.

„Projekat je započeo prošle godine u septembru, a trajat će do oktobra ove godine. Primarni cilj ovog projekta je pomaganje ljudima koji nisu materijalno i socijalno obezbijeđeni, a na volonterima je da pomognu ljudima na područja općine Ilijaš, te da podstaknemo ljude na razmišljanje. Poznato je da smo do sada radili sa mladim ljudima. Ovo je bila jedinstvena prilika da realizujemo jedan ovakav projekat, tj. projekt pomaganja starijim osobama. Želimo da tim osobama izmamimo osmijeh na lice pomagajući im u svim njihovim potrebama“, kazala je Ćosić.

Vedad Avdagić je kazao kako se iskustva sa terene ne mogu opisati riječima, te da solidarnosti i topla riječ pripadaju svim ljudima neovisno u kojoj životnoj dobi bili.

„Svima nama pripada solidarnost i topla riječ, a uz našu pomoć njihova lica mogu biti sretna, nasmijana i vedra. Iskustva sa trena su neopisiva. Emocije poput ljubavi, sreće, ali i tuge su pomiješanje kada vidimo u kakvim neprilikama žive. Naši korisnici su sa područja općine Ilijaš, iz svih 14 mjesnih zajednica, a mladi volonteri obilaze i pomažu te ljude u potrebi“, kazao je Avdagić.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba