Previous Next

Godišnjica oslobađanja južnih padina Čemerske planine u okviru akcije "Pobjeda 94"

Polaganjem cvijeća na centralnom spomen – obilježju kod Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" Ilijaš, intoniranjem himne i održavanjem okruglog stola u Biznis centru u Ilijašu obilježena je godišnjica oslobađanja južnih padina Čemerske planine u okviru akcije "Pobjeda 94". Organizator je Udruženje demobilisanih boraca odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992. - 1995. općine Ilijaš.

Govornici za okruglim stolom bili su Enes Durak, Iljko Barić i Muhidin Nuhanović, te su podsjetili na važnost i težinu zadatka koje je imala 126. Brdska brigada, čija je funkcija najčešće morala biti odbrambena, ali su te 1994. godine zabilježili i uspješne ofanzive.

Iljko Barić, starješina u komandi 126. Ilijaške brigade, prisjetio se, za Radio Ilijaš, novembra 1994. godine.

– Tada smo poslije zaustavljanja neprijateljske ofanzive Brgule ’94 poduzeli aktivnosti i pripremili napadni boj na neprijateljske jedinice koje su bile na položajima od rijeke Misoče do Korita i dalje, koje su uzeli u spomenutoj ofanzivi Brgule. Boj je izveden koordinirano, naša brigada, lijevi susjed bila je 210. Brigada, a desni susjed 304. Brigade, a u rejonu Crnoriječke visoravni neke sarajevske jedinice su koordinirano izvodile dejstva prema neprijatelju. Taj dan smo oslobodili teritoriju ukupne širine fronta oko 12 kilometara, a u dubinu oko 10 kilometara, te smo se vratili na svoje položaje iz 93. godine. Taj napadni boj za nas je bio uspješan, desio se poslije dugog odbrambenog i defanzivnog djelovanja kada smo imali mnogo veće gubitke. Taj dan izgubili smo dva borca, a sutradan je poginuo borac iz visočke jedinice, iz združenog bataljona OG2. Uglavnom, taj boj je bio za našu brigadu uspješan i poslije njega smo uvijek išli u pobjede, kazao je Barić.

Enes Durak, nekadašnji komandant 126. Brdske brigade kazao je da se moramo sjećati pobjeda, a posebno naših komandanata i boraca kojima dugujemo našu današnju slobodu.

Predsjednik Udruženja demobilisanih boraca općine Ilijaš Muhidin Nuhanović kazao je da ovaj datum dosad nije uvršten u kalendar značajnih događaja iz odbrambeno – oslobodilačkog rata, ali se nada da će sjećanje na hrabrost naših boraca 9. novembra 1994. godine postati tradicija.

– Koliko sam ponosan na ono što smo uradili u novembru 1994. godine, toliko sam i tužan što mnogi moji saborci više nisu među živima. Nakon rata, borba za preživljavanjem učinila je da se mi borci rijetko viđamo zato sam sretan što su mnogi ipak ovdje vide i zahvalan sam svima koji su došli usprkos cjelodnevnoj kiši. Pozivam sve borce da dođu na ovakve događaje, da se družimo, evociramo uspomene, sjetimo se poginulih u ratu, ali i brojnih naših saboraca koji su umrli poslije rata. Nadam se da će sljedećih godina posjeta ovom događaju biti masovna, rekao je Nuhanović.

Cvijeće na spomen – obilježje položili su Koordinacija boračkih udruženja općine Ilijaš, Udruženje demobilisanih boraca općine Ilijaš, Koordinacija boračkih udruženja općine Breza, UABNOR Ilijaš, te predstavnici političkih stranaka OO SDA Ilijaš, OO Narod i Pravda Ilijaš i OO Demokratske fronte Ilijaš. Događaju su prisustvovali brojni članovi 126. Ilijaške brdske brigade, koji su evocirali uspomene na dane novembra 1994. godine.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba