Previous Next

Delegacija Općine Ilijaš prisustvovala obilježavanju 29. godišnjice pogibije majora Hašima Spahića

Delegacije Općine Ilijaš predvođena načelnikom Akifom Fazlićem prisustvovala je odavanju počasti i akademiji u povodu 29. godišnjice pogibije ilijaškog velikana - majora rahmetli Hašima Spahića.

Na samom početku priustnima se obratio Iljko Barić, član komande 126. Ilijaške brdske brigade, prijatelj, kolega, saborac Hašima Spahića koji je kroz historijski čas posjetio prisutne na herojsku ulogu koju je imao major Spahić u odbrani BiH.

Na važnost sjećanja na lik i djelo Hašima Spahića podsjetio je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. „Velika obaveza nas Ilijašana, građana ove općine jeste da obilježavamo ovaj važan datum, datum kada je naš legendarni komadant na prvim linijama odbrane položio svoj život za slobodu i za odbranu nezavisnosti suverenosti države BiH i time novim genracijama omogućio da u slobodi žive i da grade svoju budućnost. Ono što zaista krasi njegov lik jeste da vodeći svoje vojnike bio prvi, i dao je život na prvoj liniji odbrane i to su poruke koje moramo nositi. Njegov način kako je to radio, kako je živio treba da bude jedna vrsta pouke, preporuke kako da se mi danas ponašamo, kako da mi danas gradimo svoju budućnost. Treba da bude jedna inspiracija kako da gradimo svoje karaktere, kako da zaista taj pozitivni patriotizam trebamo imati prema svojoj domovini kao preduslov našeg opstanka i podignemo na veći nivo jer u ovoj našoj državi mi smo na svom zemljištu i to je naš korijen, šansa i budućnost. To što se desilo te 1994. godine je duboko ukorijenjeno ovdje među građanima općine Ilijaš. Ilijaš je na jedan simbolički način iskazao da je taj cijeli period odbrane obilježilo dosta ljudi, ali naravno Hašim Spahić je prvi i evo nas u ulici Hašima Spahića, tu je i ulica 126. brigade. Dvije ključne ulice u Ilijašu govore o tom periodu i vežu se za Trg „Alija Izetbegiović“ koji simbolizira nastanak države BiH i kada sve to gledamo u jednoj simbiozi onda moramo znati da smo naslijedili i dobili od tih ljudi veliku priliku i šansu da našu domovina BiH sačuvamo i da izgradimo po mjeri svakog čovjeka. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti, puno truda, pameti, strpljenja i vremena treba ali od tog puta se ne smije odustati“ poručio je načelnik Fazlić.

Sidik Bečirević, predsjednik JOB “Unija veterana” Općine Ilijaš, naglašava da je svrha obilježavanja ove godišnjice upravo da se mlađi naraštaju upoznaju sa historijom i ljudima o kojima nemaju priliku učiti u redovnom planu i programu. „Za ovogodišnji program obilježavanja pogibije Hašima Spahića, ali ne smijemo zaboraviti i Šemsu Baručiju koji su zajedno na isti dan i na istom mjestu poginuli,pripremili smo program od četiri dana. U nedjelju je održan Memorijalni turnir za mlađe kategorije, jučer je ilijaškim učenicima pušten film „Hašim -put u nezaborav“. Danas polaganjem cvijeća i akademijom nastavljamo program da bi taj program uokvirili sutra kada budemo išli na Moševićko brdo. Sutra je sa nama ponovo predsjednik Željko Komšić koji je postao redovan na ovom obilježavanju i na tome mu zahvaljuljemo. Također, zahvaljuljem se i Općini Ilijaš i Ministrastvu za boračka pitanja KS na pruženoj finasijskoj pomoći i svoj drugoj pomoći koja je bila potrebna da bi se sve ovo realizovalo“, istakao je Bečirević.

Gost akademije bio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović je podsjetio na važnost prenošenja kulture sjećanja. „Svaki ovakav događaj je veoma važan. Svake godine su sve važniji naročito za generacije koje dolaze. Ja bih volio da je Hašim Spahić i ostali junaci živi sada i da oni vode ovu državu, kao što su nas vodili hrabro u ratu i kao što su se hrabro suprostavili agresoru. Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava i kulturu poricanja“,poručio je Osmanović.

I ove godine, nizom sportskih i kulturnih aktivnosti obilježava se godišnjica pogibije rahmetli majora Hašima Spahića, velikog heroja Općine Ilijaš, ali i cijele BiH. Program obilježavanja počeo je u nedjelju, 08. oktobra, otvorenjem Memorijalnog turnira „Hašim Spahić“ za mlađe kategorije u kojem je učešće uzelo 16 ekipa, a igrali su mladi igrači rođeni 2011. i 2014. godine. Za učenike devetih razreda ilijaških osnovnih škola 09. oktobra prikazan je film „Hašim-put u nezaborav“ autora Avde Huseinovića. Za sutra je planiran odlazak na Moševićko brdo, gdje će biti održan program na mjestu pogibije rahmetli Hašima Spahića i Šemse Baručije, čime će biti završeno obilježavanje 29. godišnjice od pogibije heroja odbrane Ilijaša, ali i Bosne i Hercegovine.

Nosioci aktivnosti obilježavanja su JOB „Unija veterana“ Ilijaš, Općina Ilijaš te Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba