Previous Next

Delegacija Općine Ilijaš prisustvovala obilježavanju 28. godišnjice pogibije majora Hašima Spahića

Delegacije Općine Ilijaš predvođena načelnikom Akifom Fazlićem prisustvovala je odavanju počasti i akademiji u povodu 28. godišnjice pogibije ilijaškog velikana - majora Hašima Spahića.

Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je da je ovo dan kada evociramo uspomene na heroja i komandanta Hašima Spahića. „Ovo su dani kada nas naš komandant na simboličan način ponovo okuplja kao što nas je okupljao i prije agresije i u odbrani države Bosne i Hercegovine. Mi se na stanovit način susrećemo i evociramo uspomene na sve ono što je rahmetli Hašim Spahić doprinijeo u svojoj herojskoj borbi i iz svega toga izvlačimo pouke, te pokušavamo ono što je on uradio da prenesemo na mlađe generacije i ljude kojima Hašim itekako može biti uzor. To je čovjek od kojeg se dosta može naučiti i biti ću najsretniji ako u rahmetli Hašimu vide uzor koji može voditi naprijed. To je po meni put kojim trebamo ići, i put na kojem se s realnošću možemo nadati da ćemo ostvariti puno ljepše dane i ambijent kada je u pitanju život u Bosni i Hercegovini i njena opstojnost. U tom smislu, želim zahvaliti svima koji su dali doprinos obilježavanju ovih datuma, prije svega našem JOB – u, ali i svim ljudima i gostima koji dolaze danas ovdje i daju nam podršku jer nam to mnogo znači. Mi nastavljamo svoj put gledajući lik našeg r. Hašima Spahića i mnogih drugih heroja, boraca i šehida koji su dali svoje živote. Zapravo, to je jedini pravi put na kojem možemo sa sigurnošću kročiti u budućnost “, poručio je načelnik Fazlić.
 
Pored načelnika Fazlića, na akademiji su govorili i komandant 126. ilijaške brigade Enes Durak koji je govorio o liku i djelu majora Hašima Spahića, komandant Prvog korpusa Armije RBiH Vahid Karavelić te ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.
 
Predsjednik JOB Unija veterana i predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice Sidik Bečirević kazao je da je kutura sjećanja na naše heroje nešto što sami moramo razvijati i prenositi mlađim generacijama. „Obilježavamo 28 godina od pogibije našeg majora Hašima Spahića i kapetana Šemse Baručije koji su zajedno na istom mjestu poginuli, ali i svih ostalih koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu. Sama kultura sjećanja je nešto što mi moramo razvijati, kako mi koji smo iznijeli rat na svojim plećima, tako i kod mladih naraštaja kako im se ne bi desilo ono što se nama dešavalo. Mi ovdje u Ilijašu uz pomoć Općine Ilijaš, načelnika Akifa Fazlića, ali i načelnika koji su prije bili, te Ministarstva za boračka pitanja KS, veoma dobro to radimo i pokušavamo sve moguće događaje da obilježimo na adekvatan načim“, kazao je predsjednik Organizacionog odbora Sidik Bečirević.
 
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba