Previous Next

Delegacija Općine Ilijaš prisustvovala obilježavanju Dana Armije RBiH

Delegacija Općine Ilijaš predvođena načelnikom Akifom Fazlićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća prisustvovala je odavanju počasti i polaganju cvijeća na Centralom spomen bilježju šehidim i poginulim borcima u povodu obilježavanja 15.aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

"Ovo je jedan od značajnih datuma u stvaranju naše domovine, dan kada obilježavamo formiranje Armije RBiH koja je nastala u jednom veoma teškom periodu, kada je već započela agresija i kada je trebalo braniti domovinu i njenu nezavisnost kao i slobodu njenih građana. I zbog toga ovaj datum je veoma bitan, jer je organizaciono i politički trebalo sve to donijeti u uslovima već započete agresije. Zbog toga, to je postala jedna epopeja naroda i građana koji su živjeli u Bosni i Hercegovini i borili se za njenu opstojnost, da u takvim uvjetima stvore regularnu armiju, čiji je civilni komadant bilo Ratno predsjetništvo RBiH i da prvi građanski otpor organizuje u vojne formacije, uspostavi komandu i da takva armija iznese odbranu bez mrlje na obrazu bilo kojeg građanina BiH. Povodom 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine najiskrenije čestitke upućujemo svim pripadnicama i pripadnicima Armije RBiH, a posebne čestitke upućujemo pripadnicima Ilijaške 126. brdske brigade, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja, veteranima Armije RBIH i svim ostalim istinskim patriotama naše domovine BiH", istakao je načelnik Fazlić.

Svake godine 15. april obilježava se kao dan nastanka Armije Republike BiH što je bio krajnji datum kada su se jedinice Teritorijalne odbrane trebale odlukom tadašnjeg predsjednika Alije Izetbegovića pridružiti formacijama oružanih snaga zbog izbijanja neposredne ratne opasnosti. Armija je zvanično formirana 15. aprila 1992. godine . Vrhovni komandant Armije RBiH bio je Alija Izetbegović, a načelnik štaba, odnosno prvi zapovijednik bio je general Sefer Halilović (zamjenici Jovan Divjak i Stjepan Šiber), a poslije je komandant Armije bio general Rasim Delić. Armija RBiH je službeno prestala da postoji 14. decembra 1997. godine. Armija je na kraju rata imala oko 200.000 boraca.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba