Usvojen Budžet Općine Ilijaš za 2015. godinu

Danas je u sali Općine Ilijaš održana 25. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš. Na Dnevnom redu našlo se 20 tačaka.
Nakon usvajanja Zapisnika sa prethodne sjednice i dnevnog reda, polaganju zakletve pristupila je vijećnica g. Muamera Masnopita, čiji je mandat potvrđen odlukom Centralne izborne komisije, nakon imenovanja u Skupštinu Kantona Sarajevo vijećnika Općinskog vijeća Ilijaš g. Amara Dovadžije.
Jedna od najvažnijih tačaka Dnevnog reda današnje sjednice Općinskog vijeća je Prijedlog Budžeta općine Ilijaš za 2015. godinu. Vijećnicima je pojasnila ovu tačku dnevnog reda pomoćnica načelnika u Službi za privredu, finansije i investicije g. Merima Osmanović i istakla je da: "Nakon što je usvojen Nacrt Budžeta Općine Ilijaš za 2015. godinu i isti upućen u javnu raspravu, javna rasprava je pokazala da je Nacrt Budžeta dobro urađen, da je realno planiran te da ključne funkcije, programi, aktivnosti i investicije predložene u Budžetu predstavljaju prioritetni interes ove lokalne zajednice. Sagledavajući sve predloženo na javnoj raspravi veliki dio prijedloga je već bio obuhvaćen kroz Nacrt Budžeta, značajan broj prijedloga prevazilazi mogućnosti finansiranja kroz Budžet općine ali je apliciran prema Budžetu Kantona, jedan broj prijedloga traži duži vremenski period finansiranja. Javna rasprava je dala izuzetno dobre smjernice za izradu godišnjeg operativnog plana Općinskog načelnika. U Budžetu 2015. godine planiran je nastavak važnih projekata kao što su uređenja korita rijeka Misoča i Ljubina, te izgradnja fekalne kanalizacije u Luci, Kadarićima, Gornjim Malešićima, sanacija klizišta u Srednjem i Čevljanovićima i brojni drugi projekti".
Budžet Općine Ilijaš za 2015. godinu usvojen je u iznosu od 8.978.400,00 KM.

Usvojen je i Prijedlog Odluke o izvršavanju Budžeta općine Ilijaš za 2015. godini, kojim se utvrđuje forma i struktura prihoda i primitaka, rashoda i izdataka Budžeta općine Ilijaš za 2015. godinu, način njegovog izvršavanja, upravljanje prihodima i izdacima Budžeta, prioritet plaćanja, finansijsko izvještavanje, revizija i kontrola Budžeta, ovlaštenja Općinskog načelnika, te prava i obaveze korisnika budžetskih sredstava u izvršavanju Budžeta, kazne za neispunjene obaveza i druga pitanja vezana za izvršavanje Budžeta u 2015. godini. 
Odluka o pretpostavkama, načelima i načinu izrade Programa kapitalnih investicija općine Ilijaš, je također dobila potrebnu većinu. Ova Odluka predstavlja višegodišnji plan razvoja općine i poboljšanja standarda u sferi upravljanja javnim dobrima u vlasništvu općine. Njegov cilj je izraditi, u okviru važećih zakonskih propisa i na osnovu organizacijskih i finansijskih mogućnosti, visinu dugoročnih izdataka za organizovanu izgradnju, modernizaciju i poboljšanje tehničke i društvene infrastrukture općine.
Odluka  priznanjima Općine Ilijaš je također usvojena. Ovom odlukom je predviđeno da su Javna priznanja i odlikovanja općine Ilijaš: Povelja o proglašenju počasnim građaninom, plaketa, nagrada – priznanje i pohvala.
Javna priznanja dodjeljuju se po pravilu za Dan Općine Ilijaš radi odavanja priznanja za postignuća i doprinos od posebnog značaja za razvoj i ugled Općine, a naročito za uspjehe u unapređivanju privrede, nauke, kulture, zaštite i unapređivanje okoline, sporta, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti, te za promociju aktivnosti koje su tome usmjerene.
Na ovoj sjednici usvojene su pojedine odluke iz imovinsko-pravne oblasti, Odluka o odobravanju i isplati jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe, Odluka o povjeravanju poslova Pravobranilaštvu Kantona Sarajevo, Izvještaj o radu Službe civilne zaštite sa protivminskim akcijama za 2014. godinu.
Informacija o stanju u stambeno-komunalnoj oblasti, obnovi stambenog fonda i komunalne infrastrukture na području Općine Ilijaš primljena je k znanju.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba