U toku završna faza modernizacije saobraćajne infrastrukture u Gornjem Mrakovu

Piše: Enisa Mešetović

gornje mrakovo1Jedan od značajnih projekata u oblasti poboljšanja putne infrastrukture na području općine Ilijaš za 2015. godinu bio je i asfaltiranje dionice puta u Gornjem Mrakovu. Danas je počelo završno asfaltiranje puta u dužini od 850 metara, koje je finansirano od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koja je u ovu svrhu izdvojila 54 000 KM, dok je preostalih 30 000 KM izdvojeno iz Budžeta općine Ilijaš. Ukupna vrijednost projekta iznosi 84 000 KM.

„Prema našem Operativnom planu za 2015. godinu definisali smo ovu dionicu u dužini od 850 metara te smo u određenom periodu uspjeli obezbjediti finansijska sredstva za realizaciju projekta modernizacije saobraćajne infrastrukture u Gornjem Mrakovu. Realizacijom ovog projekta ojačali smo vezu između mjesnih zajednica Mrakovo i Misoča i budući da se radi o veoma značajnoj putnoj komunikaciji, olakšali stanovnicima koji gravitiraju na ovom području. Asfaltiranjem ove putne komunikacije, prešli smo cifru od 5 kilometara asfaltiranih puteva na području općine Ilijaš u 2015. godini“, kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić koji je danas sa svojim saradnicima obišao ovu lokaciju.

Prema riječima Predsjednika MZ Mrakovo Mehmeda Smajlovića, radi se o veoma značajnom projektu, čija će realizaciji uveliko olakšati svakodnevne aktivosti stanovika dvije mjesne zajednice. „Savjet MZ Mrakovo kroz svoj plan oprijedjelio se da u narednom periodu poboljša ovu podružnicu u Gornjem Mrakovu sa infrastrukturnim objektima. Ova aktivnost je planirana i uz pomoć građana, koji su uz Općinu i Ministarstvo, značajno doprinijeli realizaciji cilja. Važno je napomenuti da smo mi, prije završnih radova, proveli kanalizaciju te položili optičke kablove za telefonsku komunikaciju, tako da neće dolaziti do naknadnih radova i iskopavanja. Također, upućujem zahvalnost građanima Mrakova, koji su svojim radom i gostoprimstvom pomogli da MZ Mrakovo ima još jednu dionicu asfaltiranog puta“, istakao je Smajlović.gornje mrakovo 2

Veliko zadovljstvo iskazali su i stanovnici ovog naselja, koji ističu da su imali mnogo problema sa putem u zimskom periodu. Jedan od njih je i Jasmin Beha, koji smatra da u budućnosti neće imati problema ovakve prirode: „Velika je važnost asfaltiranja ovog puta. Kada dođe zima i padne snijeg, mi smo bili odsječeni što se tiče putne komunkacije. Budući da je moj otac invalid, morao sam korisiti traktor kako bi razgrnuo snijeg i došao do centra grada. Sada nećemo imati tih problema.“ Stariji stanovnici ovog naselja kažu da je ovo jedan od najsretnijih dana u njihovim životima te upućuju iskreno zahvalnost općinskom načelniku i mjesnoj zajednici: „Kao građanim općine Ilijaš veoma sam zadovljan što je ovaj put asfaltiran. Nadam se da ćemo ga u zdravlju koristiti i zahvaljujem se našem načelniku Akifu Fazliću i svim donatorima“, objašnjava Nail Hadžiavdija.

Izuzetno povoljne vremenske prilike doprinijele su uspješnoj realizaciji radova, koje izvodi firma Sarajevo putevi d.d, što potvrđuje i šef gradilišta u Mrakovu Semir Opačin: „Veoma sam zadovoljan urađenim poslom i tempom izvršenja radova. Budući da smo imali izuzetno povoljne vremenske prilike u toku su završni radovi na ovoj lokaciji.“ Monitoring projekta prate i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji su danas izašli na teren i obišli radilište.

 Realizacijom ovakih vrsta projekata Općina Ilijaš pokazuje svoju naklonost u procesu poboljšanja saobraćajne infrastrukture za njene stanovnike, što uveliko utiče na kvalitet života u lokalnoj zajednici. Iako su finansije i dalje najveći izazov, Općinski načelnik Akif Fazlić zadovoljan je dosad urađenim: „Veoma sam zadovoljan procesom realizacije projekta koji se tiču poboljšanja putne komunikacije, pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da su budžeti viših nivoa vlasti u deficitu i da se teško dolazi do sufinansijera ovakih projekata. Shodno tome, težište pada na lokalni budžet, koji zbog svog kapaciteta ne može pokriti sve zahtjeve i potrebe naših građana. Međutim, smatram da su i građani zadovoljni dinamikom rada te da ćemo opravdati njihova očekivanja.“

Prema planovima Općine Ilijaš, do kraja 2015. godine realizovat će se još nekoliko projekata modernizacije saobraćajne infrastrukture, prije svega u Gornjim Malešićima, a zatim i dijelovima puta u naseljima Sudići, Bioča i Ljubnići.

 

 

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba