U toku gradnja i sanacija spomen – obilježja u Dragoradima, Ljubini i Gornjim Čevljanovićima

spomen obiljezje dragoradiU toku je izgradnja spomen – obilježja šehidima i poginulim borcima u Dragoradima. Za finansiranje ovog projekta Općina Ilijaš izdvojila je 32.965,52 KM.

Betonski radovi privode se kraju, urađena je armirano – betonska podloga i stubovi. Naredna faza su krovopokrivački radovi, a potom pločanje platoa i ispis imena šehida i poginulih boraca na ploče. Za kraj ostaju hortikulturni radovi i postavljanje ograde oko spomen – obilježja.

Idejni projekat spomen – obilježja uradila je firma "Holding GPB" d.o.o. iz Visokog. Izvođač radova je "GH" d.o.o. Sarajevo – Ljubima, a nadzor vrši Institut za građevinarstvo "IG" Banja Luka.

Rok za izvođenje radova je 60 dana, a predstavnik firme "GH" Sead Grbo kaže da se završetak radova može očekivati 1. novembra.

Oblik spomen – obilježja nalikuje turbetu, a na njemu će biti ispisana imena 61 šehida i poginulog borca sa područja MZ Dragorada koji su poginuli u proteklom ratu.

spomen obiljezje crni labudovi ljubinaNijaz Medić, predsjednik Inicijativnog odbora za gradnju spomen – obilježja u Dragoradima kaže da se ideja javila 2015. godine.

"Organizovao sam Inicijativni odbor kojeg sačinjavaju stanovnici MZ Dragordi, članovi porodica šehida i poginulih boraca, demobilisani borci i invalidi. Od porodica smo tražili saglasnost za lokaciju koju smo odabrali za izgradnju spomen - obilježja, a to je Durića raskršće, te podatke njihovih poginulih.

Durića raskršće za stanovnike MZ Dragorada ima veliki značaj. Svaki od poginulih čija imena će se naći na spomen – obilježju u jednom momentu su hodili raskršćem, kretali na obrazovanje i posao. Ne mogu dočekati otvorenje pa da na ovom mjestu pričamo o borbi ljudi čija imena će se naći na ploči spomen – obilježja, te da taj datum uvedemo u redovan kalendar obilježavanja", kazao je Medić.

U toku su radovi i na izgradnji spomen – obilježja šehidim i poginulim borcima jedinice Crni labudovi u mjestu Ljubina. Vrijednost projekta je 12.3666,90 KM, a finansira se iz Budžeta Općine Ilijaš.

Na spomen – obilježju će se naći imena 25 pripadnika jedinice Crnih labudova koji su poginuli na ilijaškom ratištu, od čega njih 13 pod Lipom, u neposrednoj blizini spomenika, pet poginulih na Nabožiću, pet na Nišićima i dva na Okruglici.

Izvođač radova je firma "GH" d.o.o. Sarajevo – Ljubina, a završetak spoemen obiljezje gornji cevljanoviciradova na spomen – obilježju planiran je 1. oktobra.

"Plato na kojem će se nalaziti spomen – obilježje i pristupna staza su izbetonirani. Naredni korak je popločavanje pristupne staze i platoa, te izgradnja spomen – obilježja. Moram napomenuti da je izgled spomen – obilježja šehidima i poginulim borcima jedinice Crni labudovi jednoobrazan u svim dijelovima BiH, pa će to biti slučaj i sa ovim u Ljubini", rekao je Sead Grbo, predstavnik firme "GH".

Završen je i projekat sanacije spomen – obilježja šehidima i poginulim borcima 1992 – 1995 na Gornjim Čevljanovićima. Vrijednost sanacije iznosi 2.180,00 KM, a sredstva je osigurala Općina Ilijaš.

U istom kompleksu se nalazi i spomenik poginulim borcima NOR-a 1941 – 1945. Za njegovu sanaciju Općina je izdvojila 1.160,00 KM. Ukupna vrijednost obje sanacije iznosi 3.340,00 KM. Izvođač je firma "GH".

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba