U Ilijašu promovisana knjiga "Beskrajna svjetlost-Muhammed a.s"

aidabetulahU okviru obilježavanja mjeseca rođenja Poslanika Muhameda a.s u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo-Ilijaš, Izdavačke kuće Rijaseta IZ-e i Izdavačke kuće Hikmet Sarajevo, sinoć je u punoj kino sali Ilijaš organizovan prigodan program. Glavni imam u Novom Iljašu Šerif ef. Čatić na početku je poselamio sve prisutne izrazio zadovoljstvo što se ovaj program održava u Ilijašu, a zatim se prigodnom ilahijom predstavio i Hor El-Fatih. Ovom događaju su prisustvovali visoki vjerski službenici, načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, kao i mnogi građani Ilijaša koji su na ovaj način obilježili mjesec rođenja Poslanika Muhammeda a.s.

Promocija knjige „Beskrajna svjetlost-Muhammed a.s.“, autora Fethullaha Gülena bila je glavni događaj večeri. O samoj knjizi više su kazali: Islam ef. Hrnjić, muftija sarajevski mr. Husein ef. Smajić, mr. Mustafa Prljača. Ašere je proučio Nermin ef. Bahtanović. Raspoloženje prisutne publike dodatno su uljepšali članova hora El-Fatih. Sve knjige Fethullaha Gülena, koje su prevedene na bosanski jezik, nakon promocije su se mogle kupiti po znatno nižoj cijeni – 50% jeftinije.

- Fethullah Gülen je autor koji je u velikoj mjeri doprinio savremenim strujanjima koja se upravo odvijaju u Turskoj. Mi smo do sada štampali osam naslova od ovoga autora, i sva su naišla na izuzetno lijep prijem kod čitalačke publike. Knjiga koju smo večeras promovisali zauzima posebno i počasno mjesto među tih osam knjiga, i mi ćemo u narednom periodu nastaviti sa štampanjem drugih naslova ovog autora, rekao je Mustafa Prljača, iz izdavačke kuće Kalem.

U proteklom periodu organizovane su promocije u Tuzli, Goraždu, Travniku, Zenici, Mostaru, Bihaću, Cazinu, Olovu, Jablanici, Visokom, Kaknju, Konjicu, Gornjem Vakufu, Maglaju, Banovićima, Žepču, Lukavcu, Zavidovićima i Fojnici, a promotori su, među ostalima, bili prof. dr. Enes Karić, prof. dr. Ismet Bušatlić, prof dr. Džemaludin Latić, prof. dr. Enes Ljevaković, prof. dr. Šefik Kurdić, prof. dr. Zuhdija Adilović, prof. dr. Fuad Sedić, prof. dr. Safvet Halilović, doc. dr. Zuhdija Hasanović, prof. dr. Nusret Isanović, doc. dr. Mustafa Hasani, doc. dr. Ahmet Alibašić, dr. Mehmed Kico, hfz. Sulejman Bugari, mr. Muharem ef. Omerdić, Muftija mr. Husein ef. Smajić, Muftija Nusret ef. Avdibegović, Muftija Hasan ef. Makić, Muftija Ejub ef. Dautović.

Posjetitelji su imali priliku poslušati snimak govora „Dobrodošao, ja Resulallah“ Fethullaha Gülena i pogledati video projekciju o biografiji ovog autora. - Za knjigu Beskrajna svetlost – Muhammed, a.s. , autora M. Fethullaha Gülena, možemo slobodno reći da na najljepši način govori o svim aspektima života Poslanika s.a.v.s., i da ljudska srca ispunjava ljubavlju prema njemu. Modernom čovjeku nudi rješenja za probleme na vjerskom, sociološkom, psihološkom i ekonomskom planu, te u okviru opisanih dešavanja iz perioda Objave, u njihov epicentar postavlja upravo Poslanika s.a.v.s., stavljajući akcenat na iznimni fetanet i mudrost Najboljeg među ljudima, s.a.v.s. Riječ je o djelu koje je prevedeno na više od 30 jezika i koje se koristi kao školski udžbenik u obrazovnim institucijama širom svijeta, uključujući i Univerzitet el-Ezher, kažu iz Izdavačke kuće Hikmet. Fethullah Gülen je rođen u Erzurumu, u istočnoj Turskoj 1941. godine. Nakon diplomiranja u privatnoj vjerskoj školi u Erzurumu, dobio je dozvolu i počeo poučavati o važnosti razumijevanja i tolerancije. Turski intelektulaci i znanstvenici priznaju, bilo javno ili tajno, da je on jedan od najozbiljnijih i najvažnijih mislilaca i pisaca, te jedan od najmudrijih aktivista dvadesetog stoljeća Turske ili čak cijelog islamskog svijeta. 

“Budite toliko tolerantni da vaša duša postane široka kao okean. Inspirišite se vjerom i ljubavlju prema ljudskim bićima. Neka ne bude niti jedna uznemirena duša prema kojoj ćete ostati ravnodušni i kojoj nećete pružiti ruku pomoći.” (Fethullah Gülen, Criteria or Lights of the Way. London: Truestar). 

Fethullah Gülen kroz svoj rad i djelovanje stalno podstiče međureligijski i interkulturalni dijalog, nauku, demokratiju i duhovnost, a protivi se nasilju i korištenju vjere u političke svrhe.

Fethullah Gülen je prepoznat od svjetskih medija kao jedna svježa pojava iz duhovnosti islama. Nedavno su u anketama američkih medijskih kuća uvrstili ovog autora kao jednu od najznačajnijih ličnosti ovoga doba. Niko nije očekivao da će tihi, neupadljivi čovjek koji trenutno živi u jednoj vrsti izolacije u malom gradiću u Pensilvaniji, biti predmet toliko velikog publiciteta. 

  

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba