Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilijaš obilježen Dan državnosti BiH

 

svecana sjednica 15212451525821541Povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine Općinsko vijeće Ilijaš danas je održalo svečanu sjednicu Općinskog vijeća. Program je počeo polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim borcima na centralnom spomen obilježju kod Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“.

Svečanu sjednicu vodila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, koja je nakon intoniranja državne himne poželjela dobrodošlicu vijećnicima, općinskom načelniku i brojnim zvanicama među kojima su bili ovogodišnji uvodničar Miro Lazović,  zastupnici u Skupštini KS Mahir Dević i Bibija Kerla, direktori javnih preduzeća s područja općine Ilijaš, direktori škola, predstavnici boračkih organizacija, nevladinog sektora, članovi savjeta mjesnih zajednica i brojni drugi gosti.

- Čast je biti u općini Ilijaš i biti svjedok svih lijepih događaja i priredbi povodom obilježavanja 25. novembra. Cijelo jutro imamo manifestacije i priredbe povodom Dana državnosti  BiH. Raduje da su mladi naraštaji sve osvješteni i svjesni značaja svoje domovine i ljubavi prema njoj. Koliko je za Ilijaš značajan Dan državnosti govori i jutrošnja manifestacija u Perzijsko-bosanskom koledžu na kojoj je gost bio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Izuzetno  mi je drago da je na ovogodišnjoj svečanoj sjednici  uvodničar Miro Lazović, što govori o ljepoti raznolikosti naše domovine.  fazlic lazovic devicDanas svi zajedno govorimo o istoj temi a to je da je Bosna i Hercegovina zemlja svih njenih građana i da zajedno pridajemo važnost ovom historijskom datumu. Najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. M Svim Bosancima i Hercegovcima u ime Općinskog vijeća Ilijaš, i u svoje lično ime želim sretan 25. novembar - Dan državnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, kazala je predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović.

Učenici IX razreda OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš Amin Stomornjak, Enid Kozić i Adnan Mešić potom su izveli  recital „Zapis o Bosni“ .

Nakon toga uvodničar Miro Lazović nekadašnji predjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996. godine izrazio je zadovoljstvo što je ove godine u Ilijašu naglasivši da je Dan državnosti, pored Dana nezavisnosti, jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.

- Predsjedništvo Republike BiH 1993. godine je prihvatilo 25. novembar koji se slavio kao Dan ZAVNOBiH-a i upravo 1943. godine državnost je potvrđena i nakon toga građena, da bismo 1992. godine doživjeli agresiju, ali zahvaljujući borcima i patriotima sačuvali smo državnost Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina još prolazi svoje tranzicione muke, ali kao što sam bio optimista 1992. godine i danas sam da će BiH opstati kao suverena i nezavisna država DSC 098812541851254151451bez obzira na sve probleme kroz koje prolazi, bez obzira na spoljne i unutrašnje protivnike, ali sam ovjeren da BiH ima budućnost. Mnogo je onih koji bi da negiraju državnost BiH, ali bez obzira na sve to, smatram da BiH mora postati dio evropskih savremenih država i ona će to biti, ja se nadam što prije, kazao je Lazović.

U svom govoru naglasio je potrebu mijenjanja Ustava BiH i njegovih diskriminatornih odredbi, imperativ provođenja presude Sejdić – Finci, odupiranje idejama podjela Bosne i Hercegovine koja nije sastavljena od entiteta nego entiteti ne mogu postojati bez države BiH, te uvjerenje da će BiH, prije ili kasnije,  postati članica NATO-a i Evropske unije.

Na kraju Svečane sjednice uručene su nagrade pobjednicima takmičenja JU KSC i Radio Ilijaš  „Djeca pjevaju domovini“, a pobjednica Iman Bašić otpjevala je pjesmu Jadranke Stojaković „Bistre vode Bosnom teku“.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba