Sutra "Sigurnim koracima kroz život" u Ilijašu

 fiamiaSaobraćajno-preventivnu kampanju "Sigurnim koracima kroz život“ i 18. Finalno saobraćajno-obrazovno takmičenje učenika osnovnih škola BiH realizirat će BIHAMK i AMK Ilijaš sutra u Ilijašu.

Kampanja "Sigurnim koracima kroz život“ ima za cilj povećanje svjesti vozača o djeci kao ravnopravnim učesnicima u saobraćaju, kao i povećanje svijesti djece o opasnostima koje se kriju u saobraćaju na cestama.

U okviru kampanje simboličnog naziva, u periodu od 9 do 12 sati u Ilijašu bit će upriličena kratka šetnja jednoobrazno obučene djece na relaciji Plato KSC Ilijaš - ulica Hašima Spahića - ulica Kakanjska - zgrada Općine - šetalište - Plato KSC Ilijaš, s ciljem skretanja pažnje na prisustvo djece na cesti.

Po povratku na Plato KSC Ilijaš, prema programu kampanje, djeca će se takmičiti u izradi likovnih radova na temu kampanje ili u vožnji bicikla na improvizovanom poligonu, a tri najbolje ocijenjena učenika osvojit će vrijedne nagrade - tablet, fotoaparat i MP3.

Inače, ovom kampanjom BIHAMK se pridružio UN akciji "Moj svijet poslije 2015. godine“ te će svi zainteresovani građani tokom realizacije kampanje moći popuniti UN upitnik "MyWorld2015“ i tako učestvovati u prikupljanju 100.000 glasova za bolji saobraćaj i ceste, kazali su iz BIHAMK-a za Radio Ilijaš.



Naime, UN su pokrenule globalnu inicijativu pod nazivom "Moj svijet poslije 2015. godine“ kojom se građani pozivaju da izaberu svoje prioritete za bolji svijet i život u njemu.

Ponuđeno je 16 ciljeva razvoja ljudske zajednice, od kojih bi glasači trebalo da izaberu šest, po njima najvažnijih.

S obzirom na to da se UN akcija u jednom svom dijelu odnosi i na unapređenje sigurnosti cestovnog saobraćaja, BIHAMK se pridružio spomenutoj akciji UN za koju je dobio i podršku Međunarodne automobilističke asocijacije (FIA).

Po završetku kampanje u KSC Ilijaš bit će realizovano 18. Finalno saobraćajno-obrazovno takmičenje djece osnovnih škola u BiH na kojem će se nadmetati najbolji pojedinci područnih takmičenja (predstavnici deset kantona Federacije BiH i Brčko Distrikta) rođeni između 2002. i 2004. godine, njih ukupno 38.

U skladu s Pravilnikom Komisije za saobraćajna takmičenja BIHAMK-a, ekipu iz Brčko Distrikta i područja Posavine činit će dva dječaka i dvije djevojčice, dok će ekipe iz ostalih područja biti sastavljene od po tri dječaka i tri djevojčice.

Četiri najbolje plasirana pojedinca (dva dječaka i dvije djevojčice) sa Finalnog takmičenja će, po 18. put predstavljati Bosnu i Hercegovinu i BIHAMK na 29. FIA Evropskom saobraćajno-obrazovnom takmičenju, koje će u organizaciji norveškog Auto-moto kluba NAF biti održano u Lillestromu (Norveška) od 5. do 7. septembra 2014. godine.

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba