Sastanak načelnika i direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove

fotografija1Općinski načelnik Akif Fazlić danas je ugostio direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željka Obradovića i njegove najbliže saradnike. Sastanku je prisustvovala i šefica odsjeka za geodetske poslove i katastar Općine Ilijaš Nizama Mališević.

Na sastanku je iskorištena prilika da se naknadno uruči zahvalnica direktoru Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koju je općinski načelnik u povodu Dana Općine odlučilo dodijeliti za podršku u razvoju katastra i zemljišno knjižne administracije u Općini Ilijaš.

Direktor Obradović zahvalio se općinskom načelniku i iskoristio priliku da naglasi kako Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove provodi nekoliko projekata, a jedan od najbitnijih je usuglašavanje zemljišne knjige i katastra. Ovim projektom obuhvaćeno je 55 općina, a jedna od njih je i Općina Ilijaš.

„Drugi projekat je realizacija predratnog projekta proces izlaganja nekretnina, a sve u cilju dobivanja i rada na kvalitetnim podacima o nekretninama u FBiH. Bitno je naglasiti da realizacija ovih projekata zavisi od pristupa općina i općinskih načelnika, izrađenih kapaciteta na općinskim raznima, odnosno u katastrima općina. Općina Ilijaš prednjači u implementaciji oba projekta i nadam se da će uskoro biti jedna od boljih u Federaciji po pitanju ukupnog stanja u sektoru zemljišne administracije. Implementacijom ovih projekta građani će imati kvalitetne podatke o svojim nekretninama.

Neusuglašenost podataka o nekretninama veliki je problem u cijeloj državi, posebno tamo gdje postoji dualan sistem evidencije nekretnina, gdje postoji zemljišna knjiga koja se bavi registracijom prava i katastar koji se bavi registracijom podataka o nekretninama. Postoje slučajevi da je jedno stanje u gruntovnicama, drugo stanje u katastru, a treće stanje na terenu. Pomenutim projektima želimo popraviti postojeće stanje. U cijelosti ćemo harmonizirati podatke o nekretninama, tako da građani nemaju problema u pribavljanju dokumenata“, rekao je Obradović.

Općina Ilijaš u saradnji sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove trenutno implementira nekoliko projekata: projekat registracije nekretnina, projekat uspostave adresnog registra, uspostava digitalnog arhiva, implementacija zajedničkih servisa e-usluga, te nabavka geodetskog instrumentarija.

fotografija2Kroz projekat registracije nekretnina obuhvaćeno je 10 katastarskih općina od kojih se za osam izvršio prijenos podataka katastra u zemljišnu knjigu, gdje je Općinski sud Sarajevo vršio uspostavu zemljišne knjige po novom premjeru. Dok je za dvije katastarske općine izvršeno preuzimanje baze podataka katastra nekretnina iz postupka izlaganja nekretnina 1990- tih godina. Kroz navedeni projekat stvoreno je digitalno okruženje u smislu katastarskih podloga za kompletan teritorij općine Ilijaš, što je preduslov za buduće poslove izlaganja podataka na javni uvid.

Kroz adresni registar provedene su aktivnosti na donošenju plana podjele naselja na ulice i trgove, te je usvojena Odluka o nazivima poslovnih zona, ulica i trgova u okviru zakonom određenih naselja na području Općine Ilijaš, gdje je Federalna uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove izvršila besplatnu instalaciju softvera za evidenciju i održavanje adresnog registra.

Uspostava digitalnog arhiva za podatke katastra Općine Ilijaš započela je 2014. godine, skenirani su svi predmeti iz zbirke isprava. Sve to je sastavni dio sistemskog rješenja i jedinstvenog softvera koji je također izradila Federalna geodetska uprava i isti će ustupiti Općini Ilijaš.

Općina Ilijaš je jedna od tri općine na području FBiH koja je obuhvaćena pilot projektom implementacije zajedničkih servisa e-usluga gdje će se, po stvaranju zakonskih pretpostavki, a to je elektronski potpis, izvodi iz katastra moći poručiti i preuzeti elektronskim putem.

Kroz projekte sufinansiranja u periodu 2014.- 2018. godina Općina Ilijaš je izvršila nabavku tri savremena geodetska instrumenta – dva GPS-a i jednu totalnu stanicu, čijom će primjenom u redovnom obavljanju poslova održavanja i premjera katastra korisnicima biti pružena bolja usluga.

Posebnu podršku Općina Ilijaš očekuje od Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove kroz poslove izlaganja podataka na javni uvid i utvrđivanje prava na nekretnine, a direktor Obradović, kao i njegovi saradnici izrazili spremnost za saradnju. 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba