Radionica o perspektivi mladih i zapošljavanju žena

radionicaopcDanas je u općinskoj sali organizovana radionica čiji je cilj sticanje praktičnih i teorijskih znanja o mogućnostima zapošljavanja mladih i žena na teritoriji općine Ilijaš. Sam projekat i radionica urađen je kako bi se analizirale potrebe i mogućnosti za povećanu podršku zapošljavanja, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti za smanjenje nezaposlenosti te uspostavljanje kanala komunikacije između poslodavaca i biroa za zapošljavanje. Danas su ovoj radionici prisustvovali i načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić te saradnik Mirza Marukić, zatim predstavnik Biroa za zapošljavanje općine Ilijaš, predstavnik Federalnog zavoda za zapošljavanje Haris Čuljević, predstavnica Zavoda za zapošljavanje KS Zemira Velić i uspješni poduzetnici Enes Smajlović i Mejra Halilović, koji su sa prisutnima podijelili svoja iskustva i dali ideje za pokretanje vlastitog biznisa njihovim posredstvom. Radionici su prisustvovali i volonteri Općine Ilijaš, većinom mlade nezaposlene osobe, predstavnice udruženja „Zlatne ruke“ Ilijaš te „Ruža“ iz Srednjeg. Na početku se obratio načelnik općine koji je istakao važnost ovakvih i sličnih projekata te zapošljavanja mladih, što je i ključni prioritet Općine Ilijaš koja je, kako je kazao, otvorena za potpunu saradnju budući da je na listi nezaposlenih u našoj općini oko 5200 osoba. Važno je i stvaranje poslovnog ambijenta da bi došlo do ulaganja, a što se nastoji postići brojnim projektima poput pokretanja industrijske zone „Luka“ koja će donijeti nova radna mjesta, oživljavanja brownfield zone, davanja podsticaja poljoprivrednicima te provedba programa „Start up“ paketa u sljedećoj godini-nagrađivanje najboljih poslovnih ideja mladih ljudi novčanom stimulacijom za pokretanje vlastitog biznisa. Naglasio je kako Općina već ima značajne budžetske stavke za pomaganje mladima (stipendiranje, dodjela sredstava za odbranu magistarskih i doktorskih radova, odličan program volontiranja), a sve u cilju osposobljavanja i educiranja za rad u struci i plasiranja na tržište rada.

 

Činjenica da u BiH ima 545 904 nezaposlene osobe, a od kojih su 50,56% žene alarmantna je i pokazuje koliko su one zapostavljene i u diskriminirajućem položaju, te potvrđuje ogroman značaj ovakvih i sličnih radionica. Kroz diskusiju istakla se i važnost zakonskih odredaba koje i nisu najbolje uređene budući da se iz Zakona izbacila stavka da poslodavci imaju obavezu prijaviti Birou za zapošljavanje slobodno radno mjesto kako bi oni obavijestili kvalificiran kadar. U skladu s tim je organizovana inicijativa volontera Općine koja će biti upućena Federalnom ministarstvu rada s ciljem da se to uvrsti u novi Zakon o radu, a što će podržati organizatori današnje radionice i predstavnici Zavoda za zapošljavanje (federalnog i KS).

 

Radionicu je, u okviru projekta „Mogućnost zapošljavanja za mlade i žene u ruralnim općinama Istočno Novo Sarajevo, Kalinovik, Trnovo, Foča te ruralnim općinama Kantona Sarajevo: Ilijaš, Hadžići, Vogošća, Ilidža“, organizovalo Udruženje „Žene ženama“ u saradnji sa Humanitarnim udruženjem „Žene Trnova“, a uz podršku Centara civilnih inicijativa. Ovo je četvrta radionica koju su organizovali, budući da su iste održane već u općinama Hadžići, Vogošća i Ilidža, a sve u cilju povećanja zaposlenosti i perspektive zapošljavanja mladih i žena uopće.

 

Napisala : Emina Nukić

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba