Posjeta Švicarske delegacije općini Ilijaš u okviru projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH"

 

SVICARSKA DELEGACIJA SOVRLEU Društvenom centru u Mrakovu upriličen je sastanak delegacije Švicarske i predstavnika UNDP-a sa predstavnicima Općine Ilijaš.

Cilj posjete Švicarske delegacije je razgovor s korisnicima projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ koji je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a realizira ga UNDP BiH u 24 jedinice lokalne samouprave u BiH, među kojima je i općina Ilijaš.

U toku posjete delegacija Švicarske je razgovarala sa predstavnicima Općine o napretku koji je ostvarila Općina Ilijaš u toku realizacije projekta, kao i planovima za dalju realizaciju usvojenih dobrih praksi i modela nove vizije mjesnih zajednica u BiH.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici partnerskih mjesnih zajednica koji su predstavnicima Švicarske delegacije prezentirali konkretne primjere usvojenih dobrih praksi i značajne aspekte projekta koji su omogućili unaprijeđenje rada partnerskih mjesnih zajednica.

Pored navedenih, sastanku su prisustvovali i predstavnici nevladinih organizacija Udruženje "Budi mi drug" i Udruženje "Carpe diem – Iskoristi dan" koji su prezentirali projekte koje su u saradnji s mjesnim zajednicama realizirali u Društvenom centru.

Nakon sastanka, delegacija Švicarske posjetila je mjesnu zajednicu Podlugovi, naselje Sovrle, gdje je iz navedenog projekta početkom ove godine postavljena javna rasvjeta.

"Švicarska vlada već duži niz godina prisutna je u BiH i podržava brojne projekte koji pružaju potporu lokalnim samoupravama. Ovaj projekat me impresionirao jer su građani jako angažirani i prilikom kandidiranja projekta iskazuju svakodneve potrebe i želje.

Projekat se provodi u brojim općinama u BiH i Općina Ilijaš je jedna od njih. Mi upravo u ovom periodu vodimo razgovore sa UNDP-om i sa Vladom Švedske koja je drugi donator kako bi projekat bio nastavljen", kazala je Beate Elsässer, zamjenica šefice Direkcije za Istočnu Evropu u Švicarskoj Agenciji za razvoj.

POSJETA SVICARSKE DELEGACIJENačelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić zahvalio se prisutnima na posjeti i upoznao ih o projektima koje je sufinansirala Općina, kao i planovima za dalje unaprijeđenje rada mjesnih zajednica.

"Projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini" podrazumijeva osposobljavanje osoba koje rade u mjesnim zajednicama kako bi mogli kreirati, kandidirati i realizirati različite projekte. Dakle, ono što mene naročito raduje kod realizacije ovih projekata jeste da smo u periodu od kako traje projekat osposobili osobe u šest mjesnih zajednica koje praktično mogu provesti sve procedure od početne ideje do završetka projekta.

Ono što daje posebno važnost ovim projektima jeste da se prioriteti utvrđuju na bazi potreba i želja građana na forumima građana. Građani MZ Podlugovi su kao prioritet utvrdili izgradnju javne rasvjete u naselju Sovrle, napisali su projekat, dobili dozvole, proveli sve potrebne procedure i projekat se realizovao. Suštinski je važno da su građani zadovoljni i da su oni zapravo izabrali ovaj projekat", rekao je Fazlić.

U protokolu finansiranja projekata koje provodi UNDP Općina Ilijaš se obavezala da će svaki projekat sufinansirati sa 30 posto.

"Većina projekata sufinansirana je najmanje sa 30 posto, a jedan značajan broj i do 50 posto. Projekti su dizajnirani tako da UNDP učestvuje sa 17.000 KM kao osnovnim iznosom, a svu razliku Općina Ilijaš izdvoji iz svog budžeta. Neki projekti su koštali i preko 30.000 KM, jer mi u Općini Ilijaš cijenimo projekte koje izaberu građani i želimo da se realizuju", zaključio je Fazlić.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba