Općinski načelnik potpisao Sporazume sa Ministarstvom za obrazovanja, nauku i mlade KS

potpisivanje sporazuma 1U kabinetu općinskog načelnika upriličeno je potpisivanje dva sporazuma između Općine Ilijaš i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Riječ je o Sporazumu o sufinansiranju izgradnje sale za tjelesni odgoj u OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš i Sporazumu o namjenskom korištenju sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu za sanaciju objekta područne škole u Bioči koja se nalazi u sastavu OŠ „Stari Ilijaš“.

Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, te direktori škola Mahir Dević i Mirsad Kustura.

Vrijednost potpisanog sporazuma za OŠ „Hašim Spahić“ iznosi 700. 000 KM, a za područnu školu Bioča 30.000 KM.

“Projekat izgradnje nove fiskulturne sale OŠ “Hašim Spahić” vrlo je značajan. Općina Ilijaš je osigurala svu potrebnu dokumentaciju za relaziciju ovog projekta, riješeni su imovinsko – pravni odnosi, dobivena je urbanistička suglasnost, izvedbeni projekat i građevinska dozvola. Naredne sedmice raspisat ćemo tender za izbor izvođača radova. Do kraja godine je planiran završetak kompletnog projekta.

Drugi projekat je utopljavanje područne škole u Bioči, čija se realizacija također očekuje do kraja godine. Općina Ilijaš uz podršku Ministarstva i Vlade KS nastavlja ulagati u infrastrukturu obrazovnih ustanova i možemo se pohvalti dobrim uslovima u svim objektima osnovnog obrazovanja. Općinskim Budžetom su također definisani projekti u vezi sa rekonstrukcijom i utopljavanjem područnih škola u Ljubnićima i Kamenici, a koji će biti završeni do kraja godine.

Želim se zahvaliti Vladi KS, posebno resornom ministru jer su procijenili značaj ovog projekta. Općinsko vijeće je kroz Budžet definiralo oba projekta kao prioritetne, a razliku sredstava koja će se definirati po provedenoj tenderskoj proceduri obezbijedit će Općina”, kazao je Fazlić.

potpisivanje sporazuma 2Ministar Kazazović je naglasio da su u protekle tri godine mandata ove Vlade osigurana značajna sredstva za projekte u oblasti infrastrukture obrazovnih ustanova, te da je osim izgradnje novih škola finanirano na desetine projekata energetske efikasnosti.

“Prigradske općine su lošije pozicionirane u odnosu na ostale općine u KS. Naše je opredjeljenje da djeca u prigradskim općinama i u područnim školama imaju iste uslove, te da princip pravednosti bude zastupljne na cijelom teritoriju KS i u svim općinama. Nadam se da će realizacija ovih projekarta omogućiti bolje uslove rada učenicima i uposlenicima”, rekao je Kazazović.

Direktor OŠ „Stari Ilijaš“ Mahir Dević kazao je da je opredjeljenje Općine Ilijaš i resornog Ministarstva ulaganje u oblast obrazovanja, a dokaz tome je niz realiziranih višemilionskih projekata u proteklih nekoliko godina.

"Područne škole u Malešićima i Misoči su u jako dobrom su stanju, a ostalo nam je još poboljšanje uslova u Bioči. Odlučili smo ove godine krenuti u projekat rekonstrukcije, zamjenu stolarije i projekat energetske efikasnosti u Bioči. Imali smo podršku i ministra i načelnika i ukoliko svi tehnički uslovi budu ispunjeni radovi mogu početi već na kraju školske godine tako da će naša djeca od septembra pohađati rekonstruisanu školu", rekao je Dević.

Direktor OŠ “Hašim Spahić“ Mirsad Kustura kazao je da će đaci i uposlenici dobiti puno bolje uslove za rad izgradnjom nove fiskulturne sale.

"Dobit ćemo optimalne uslove za odvijanje nastave iz tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Od stare sale planirali smo napraviti četiri nove učionice, a izmještanjem školske kuhinje omogućiti produženi boravak, kao i odvijanje nastave u jednoj smjeni čime bi se postigle dodatne uštede. Također, ne bismo više plaćali zakup dvorane za odvijanje nastave iz tjelesnog i zdravstvenog odgoja", kazao je Kustura zahvalivši se svima koji su podržali ovaj projekat.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba