Općina Ilijaš upriličila prijem delegacije OŠ “Bilge Soyak” iz Istanbula

received 10215776952802554Delegacija osnovne škole „Bilge Soyak“ iz Turske, posjetila je danas općinu Ilijaš. Posjeta je upriličena u okviru projekta bratimljenja OŠ „Stari Ilijaš“ i osnovne škole „Bilge Soyak“ iz Istanbula. Formalni prijem delegacije načelnik Akif Fazlić je organizovao u Biznis centru. Načelnik je gostima poželio dobrodošlicu, a potom ukratko predstavio općinu Ilijaš, njen geografski i demografski položaj, te historiju. Istakao je da je općina Ilijaš u ekonomskom razvoju i da bilježi pozitivne pomake u svim segmentima.

„Zaista je zadovoljstvo da u našem gradu možemo vidjeti prijatelje koji su nam došli iz Republike Turske. Mi u BiH smo emotivno vezani za turski narod. Ta veza ako je ikada bila potrebna, to je onda danas i potrebna nam je za budućnost. Posebno je zadovoljstvo vidjeti ovdje djecu iz Turske koji će ponijeti utiske i dalje razvijati prijateljske odnose. Želim se zahvaliti na cjelokupunoj pomoći koju nam pružate i nadam se da ćemo na takvim odnosima razvijati naše prijateljstvo“, kazao je Fazlić.

received 10215776968122937Načelnik je uručio simbolične poklone direktoru škole iz Turske, koji se posebno zahvalio za knjigu o Aliji Izetbegoviću kojeg, kako je rekao, izuzetno cijeni. Gani Ozbek, direktor osnovne škole „Bilge Soyak“ iz Istanbula, kazao je da ovoj posjeti prisustvuje 11 učenika, 10 nastavnika i zamjenik direktora, te da im je izuzetno zadovoljstvo što su u općini Ilijaš.

„Hvala Vam mnogo riječima dorodošlice koje ste nam uputili. Zaista nam je posjeta BiH počela na najljepši način. Naša prijateljska škola iz Starog Ilijaša, srdačno nas je dočekala na aerodromu i posvetila nam sve vrijeme danas. Želimo da nam vi što prije dođete u posjetu“, kazao je Ozbek.

Nakon prijema kod načelnika, turska delegacija prošetala je gradskom šetnicom od Biznis centra do zgrade Općine, a potom u OŠ „Stari Ilijaš“ gdje su nastavnici i učenici za njih upriličili priredbu. Mahir Dević, direktor OŠ „Stari Ilijaš“ kazao je da je cilj ove posjete, unaprijediti saradnju sa jednom od izuzetno uspješnih škola iz Istanbula.

received 10215776980523247„Cilj nam je uspostaviti bratsku saradnju koja bi podrazumijevala i internacionalnu saradnju kada su u pitanju međunarodni projekti. Prije svega govorim o ERASMUS plus projektu, jer je njihova škola jedna od partnerskih škola i jedna od najpoznatijih škola u Istanbulu. Ranije, prilikom našeg boravka u Istanbulu, dogovorili smo ovu posjetu. Od 20. do 25. aprila mi ćemo ponovo biti njihovi gosti. Cilj nam je razmijeniti iskustva nastavnika, uspostaviti saradnju i potaknuti djecu na nova upoznavanja i druženja“, kazao je Dević.

Gani Ozbek, direktor OŠ „Bilge Soyak“ rekao je da je cilj ove posjete razvijanje prijateljskih odnosa i međusobna saradnja i pomoganje. Naglasio je kako ga posebno raduje što djeca u OŠ „Stari Ilijaš“ uče turski jezik te da je ovaj projekat dobra prilika da usavrše jezik.

Gosti iz Turske boravit će u BiH do 7. aprila i, kako kažu, raduju se što će imati priliku vidjeti ljepote naše domovine.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba