Općina Ilijaš izradila Projekat Finansijskog upravljanja i kontrole

SEVOIDanas je u kabinetu Općinskog načelnika potpisan Zapisnik o primopredaji Projektne dokumentacije  za Projekat Finansijskog upravljanja i kontrole koji je Služba za privredu, finansije i investicije uradila u saradnji sa Sevoi grupom d.o.o., čija primjena otpočinje sa 01.01.2016. godine.
Općina Ilijaš još od 2005. godine posjeduje ISO certifikat, koji podrazumijeva praćenje utroška javnih sredstava, a što će kroz uvođenje ovog Projekta biti znatno poboljšano. Finansijsko upravljanje i kontrola je prevashodno sveobuhvatan sistem internih kontrola, koji uspostavljaju i za koji su odgovorni rukovodioci organa, a kojima se, upravljajući rizicima, osigurava razumna sigurnost da će se u ostvarivanju ciljeva, budžetska i druga sredstva koristiti zakonito, pravilno, ekonomično, efikasno i efektivno u svrhu ostvarivanja ciljeva korisnika.

S tim u vezi u februaru mjesecu stručni saradnik za budžet Općine Ilijaš g. Nedžad Masnopita položio je ispit i stekao zvanje voditelja finansijskog upravljanja i kontrole. Položenim usmenim i pismenim ispitom pokazana su znanja iz cjelokupnog sistema finansijskog upravljanja i unutarnje kontrole, izrade procesne orjentacije organizacije, izrade registra rizika i procjenjivanje rizika, koordiniranje razvoja i provedbe programa unutarnje SEVOI2kontrole, praćenja utvrđenih nedostataka i potrebnih korektivnih radnji, izvještavanje o napretku i stanju razvoja Finansijskog upravljanja i kontrola višem rukovodstvu organizacije.

Također, u sklopu reformi koje su zadesile fiskalni sektor FBiH propisano je davanje Izjave o fiskalnoj odgovornosti od strane rukovodioca organa kojom se pravi jedna vrsta procjene sistema finansijskog upravljanja i kontrole, a kojim se stvara transparentno poslovanje i namjenski utrošak sredstava, a što  predstavlja jak mehanizam za neprekidno poboljšanje rada organizacije jer obavezuje budžetske korisnike na kontinuirano izvještavanje, uočavanje nedostataka, sprovođenje politike poboljšanja.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba