Općina Ilijaš aplicirala na projekat Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH

UNDPOpćinu Ilijaš danas su posjetili predstavnici UNDP-a, a povod posjete je bila aplikacija Općine Ilijaš na Projekat Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini.
Od ukupno prijavljene 84 jedinice lokalne samouprave na Javni poziv, Općina Ilijaš je ušla u top 25.
Predstavnici UNDP-a raspoređeni u četiri tima će posjetiti jedinice lokalne samouprave koje su pravilno popunile aplikacije i dostavile traženu dokumentaciju, te će na osnovu rezultata sa terena sačiniti kvalitativnu analizu koju će dostaviti donatorima ovog projekta.
Ovaj Projekat će finansirati Vlade Švedske i Švicarske, a provoditi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza općina i gradova.
Glavni cilj Projekta je doprinijeti višem kvalitetu života građana kroz veće demokratsko učešće i odgovornost prema javnosti, kroz unaprijeđene usluge na nivou mjesne zajednice, infrastrukturu, te uključivanje socijalno isključenih kategorija. Kao sredstva ostvarenja ovog cilja odabrani su podsticaji lokalnom razvoju koji će predvoditi zajednica, te revitalizacija lokalne vlasti u mjesnim zajednicama kao nivou gdje je vlast najbliža građanima i njihovim organizacijama koje su na usluzi zajednicama, uz mogućnost stvarnog učešća i provedbe zajedničkih aktivnosti.

Općinski načelnik zahvalio se predstavnicima UNDP-a na posjeti i istakavši: "Opredjeljenje Općine Ilijaš je saradnja sa drugim organizacijama, kako domaćim tako i međunarodnim. Teritorija Općine Ilijaš je skoro cijelim svojim prostorom bila frontna linija, a povratak i obnova su finansirani najvećim dijelom iz međunarodnih fondova. Općina Ilijaš aplicira na mnogo javnih poziva, gdje se dodijeljuju kako materijalna tako i nematerijalna dobra i imamo dosta realizovanih projekata. Nama je jako važan rad mjesnih zajednica zbog konfiguracije Općine i jako nam je bitno da imamo dobru komunikaciju s predsjednicima Savjeta mjesnih zajednica kao i samim građanima. Pri kreiranju Budžeta jako nam je važna saradnja i komunikacija jer upravo kroz tu komunikaciju predsjednici Savjeta imaju priliku kandidovati projekte za narednu godinu, a na bazi Budžeta najviše se sarađuje sa mjesnim zajednicama".
U prvoj fazi projekta odabranim jedinicama lokalne samouprave i mjesnim zajednicama ponudit će se: razvoj kapaciteta zvaničnika JLS, lidera MZ i zaposlenih koji su potrebni za tehnike učešća, moderacije, planiranja i izvještavanja, Javno izražavanje i ugradnja prioriteta MZ i građana u budžete i strateške planove JLS, u direktnoj saradnji sa subjektima odlučivanja u JLS, podrška projektima MZ koji doprinose kvalitetnijem pružanju usluga i kvalitetu života na lokalnom nivou, podrška lokalnim projektima organizacija civilnog društva kojima se doprinosi socijalnom uključivanju, osnaživanju žena i volonterstvu u zajednici, podrška korištenju modernih tehnologija u svrhu vođenja konsultacija sa građanima u procesima odlučivanja i obavještavanja građana,  Unapređenje tehničkog kapaciteta MZ, unapređenje podzakonskih okvira u JLS u vezi sa funkcioniranjem MZ.
Nakon sastanka predstavnici su posjetili mjesne zajednice Mrakovo i Podlugovi, a ukoliko Općina Ilijaš zadovolji sve kriterije ovog Javnog poziva, Projektom će biti obuhvaćeno šest mjesnih zajednica  koje imaju najviše spremnosti i volje za rad.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba