Održana tribina za žene u džamiji u Podlugovima

 slika 3Jedanaesti dan svakog mjeseca u godini, u džematu Podlugovi, ne predstavlja običan datum. Broj jedanaest je simboličan i evocira sjećanje na juli 1995. kada je u Srebrenici najvećim zločinom protiv čovječnosti (genocidom nad Bošnjacima tog kraja) izvršena brutalna finalizacija agresije na Bosnu i Hercegovinu, uz nijemo i nehumano posmatranje međunarodne zajednice. Godine nakon rata prolaze ali ožiljci ne, oni ostaju kao sveprisutni svjedoci protiv zaborava i bliske historije.

Upravo tim povodom, imam džemata u Podlugovima Asmir ef. Salihović započeo je prije više od sedam godina okupljanje džematlija (svakog jedanaestog u mjesecu) održavanjem poučnog programa uz učenje tevhida šehidima Bosne i Hercegovine što je u godinama koje su nadolazile postalo veoma prepoznatljivo na području Podlugova a i same općine Ilijaš. Počelo se sa realizacijom plemenite ideje koja u sebi sadrži osnovnu namjeru koja glasi:“Sjećanje na šehide proteklog rata – sjećanje na najčasnije sinove koji su svoje živote ugradili u temelje naše domovine.“ Ideja je prerasla u tradiciju, tako da se svakog jedanaestog u mjesecu u džamiji u Podlugovima uči tevhid i održava tribina edukativnog karaktera, uz gosta predavača, u znak borbe protiv zaborava kao i borbe protiv marginalizacije onih koji su se, braneći domovinu i vjeru, časno vratili svome Gospodaru. Proteklog jedanaestog majskog dana, 89. put u kontinuitetu, ispisana je još jedna lijepa priča, proučen je tevhid na jedan specifičan način od strane 14 učenika koji su pohađali mektebsku nastavu i koji su uspješno završili arapsko pismo te prešli na učenje Kur’ana časnog. Ti učenicu su: Mehmedović Ajla, Osmanagić Merjem, Beganović Amina, Salihović Edhem, Hodžurda Enida, Hodžurda Emela, Hodžurda Ajna, Halilović Muhamed, Bećirović Lejla, Kadrić Muhamed, Selimović Ajla, Ramić Selma, Vokić Hadžira i Tabaković Amina. Tim činom su učenici, uz prisustvo preko stotinu džematlija, odali poštovanje svojim precima - šehidima uz jasnu poruku da njihova borba za vjeru i domovinu nije zaboravljena i da nikada neće biti zaboravljena sve dok ovom zemljom hode njihovi potomci i teče poruka islama za kojeg su se dostojanstveno borili.

Svakodnevni smo svjedoci da je našem društvu neophodna promjena i zato je važno da u njoj ustrajemo i zajedničkim snagama i aktivitetima na njoj počnemo odlučnije raditi kako bi imali priliku u dogledno vrijeme osjetiti ukus njenih plodova. Kao džemat i zajednica, sačinjena od džematlija iz prijeratnih preko dvadeset općina, ponosni smo što se na ovakav način prisjećamo onih koji to, od nas, najviše zaslužuju, te što na taj način možemo podsticati i druge da slijede slične aktivnosti za dobro i korist svih nas.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba