Obilježeno 17 godina od stradanja stanovnika Lješeva

Na današnji dan prije 17 godina desio se stravičan zločin nad stanovnicima Lješeva. Najstrašniji i najcrnji dan u historiji ovog mjesta je 5. juni 1992. godine kada su četnici, uglavnom komšije strijeljali 22 stanovnika Lješeva, poručeno je danas na mjestu stradanja u Starom selu. Na manifestaciji pod nazivom „Da se ne zaboravi“  uz prigodan program i prisustvo brojnih mještana, članova porodica stradalih, predstavnika boračkih organizacija i lokalne vlasti poručeno je da žrtve nisu bile uzaludne. Lokalni imam Nermin ef. Bahtanović naglasio je da su iza ubijenih očeva ostala nedužna djeca većina njih toliko mala da nisu ni znali šta se dešava. Danas su oni ugledni profesori, ekonomisti, pravnici i dokazali su da prkose znanjem i zalaganjem teškom vremenu u kojem su se našli. Sličnu poruku uputio je i načelnik Općine Ilijaš Nusret Mašić.-Ja sam svake godine u Lješevu u bit ću subjektivan i reći da je ovo najdostajanstvenije obilježavanje stradanja. Upravo ovaj datum lično meni vraća vjeru da nećemo zaboraviti šta nam se dešavalo prije 17 godina. Zahvaljujem vam se svima što prisustvujete ovoj manifestaciji. Lješevo je vraćeno njegovim mještanima i ljepše nego što je bilo, ali ne možemo vratiti žrtve zločina, a najmanje što možemo je da ih se jednom godišnje sjetimo i odamo počast. Poslije 17 godina zločina još niko nije odgovarao za njih i krajnje je vrijeme da se procesuiraju, kazao je načelnik u svom obraćanju.Danas je upriličen obilazak mezarja u Lješevu, učenje tevhida za stradale i nastup hora ilahija El Fatih samo s jednim ciljem da se prisjetimo svih nevinih žrtava ne samo u Lješevu nego svim ostalim mjestima patnje u cijelom svijetu kako se zločin ne bi ponovio.

O zločinu je danas u Lješevu govorio i autor knjige „Dželati naroda mog“ Avdo Huseinović podsjećajući još jednom na zvjersko ubijanje bošnjačkog stanovništa i potrebu da se o  tome javno govori.

Na osnovu svjedočenja dvoje preživjelih, zločinci u Lješevu bili su klasične ubice i pljačkaši, a u tim zlodjelima učestvovali su : Marinko Vidović, Ratko Adžić, Tvrtko Radić, Mirko Ostojić, Kojo Glišić, Bato Bošković, Vojo Bošković, Novo Ostojić, Neven Adžić, Ranko Draškić, Milomir Marić, Nebojša Marić i mnogi drugi.

Danas se još jednom nakon 17 godina na mjestu stradanja u Lješevu apelovalo na javnost, Sud i Tužilaštvo BiH da konačno procesuiraju zločince jer žrtve predugo čekaju pravdu.

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba