Obilježenj 29. godišnjice stradanja stanovnika u Lješevu

Delegacija Općine Ilijaš, predvođena načelnikom Akifom Fazlićem prisustvovala je danas obilježavanju 29. godišnjice stradanja stanovnika u Lješevu. Delegacija je položila cvijeće i odala počast kod Spomen-obilježja u Starom selu, prisustvovala centralnoj manifestaciji “DA SE NE ZABORAVI - LJEŠEVO 5. JUNI 1992. godine“ te proučila Fatihu na Šehidskom mezarju u Lješevu.

DSC 0821

Petog juna 1992. godine na zvjerski način su strijeljana 22 stanovnika u Lješevu, nakon što su ih njihove prve komšije, pripadnici srpskih vojnih formacija, izveli iz domova i opljačkali.

Poruku o važnosti kažnjavanja počinjenog zločina na području Lješeva, ali i na području cijele Bosne i Hercegovine, poslao je načelnik općine Ilijaš, Akif Fazlić kazavši da danas živimo u vremenu kad se praktično borimo za svoju prošlost, za dokazivanje onoga što se desilo, ali isto tako da danas obilježavamo ovaj događaj, a u neizvjesnosti smo šta će se desiti osmog juna u Hagu, te koja će konačna presuda biti ratnom zločincu Ratku Mladiću.

“Danas je 29. godina od zločina koji se desio ovdje u Lješevu. Bez obzira na trenutne epidemiološke mjere, vidimo da građani imaju osjećaj odgovornosti da ne zaboravimo ono što se desilo u Lješevu. Živimo u vremenu kad se praktično borimo za svoju prošlost, za dokazivanje onoga što se desilo u prošlosti. Danas obilježavamo ovaj događaj, a u neizvjesnosti smo šta će se desiti osmog juna u Hagu, koja će konačna presuda biti ratnom zločincu Ratku Mladiću. Ono što nas najviše boli jeste što nosimo tu bojazan od eventualnih, da ne kažem mogućih presuda koje bi zaista uništile svaku nadu i svaki dio čovjeka koji je živio i preživio ovo, i koji ima neki civilizacijski pristup svemu ovome.  Nadam se da neće do toga doći, nadam se da će i Lješevo dobiti sudski epilog za one koji su napravili ove zločine. Znamo da se konačno vodi ozbiljniji sudski postupak protiv izvršilaca ovog zločina i cijenim to. Ostaje nam da se nadamo da će do konačnice i pravične presude doći. I da će na taj način porodice koje su imale u svojim redovima žrtve, dobiti određenu vrstu satisfakcije. Generalno za naše društvo to znači puno, jer moramo naše društvo graditi na pravdi i nečemo što jesu civilizacijske tekovine. Ovo je poruka iz Lješeva 05. juna 2021. godine”, kazao je načelnik Fazlić.

DSC 0820

Fuad Masnopita, predsjednik mjesne zajednice Lješevo, rekao je da je ovo veoma tužan dan za njihovu zajednicu, ali mu je drago da se iz godine u godinu nastavlja obilježavanje ove manifestacije.

“Peti juni je jedan od značajnijih datuma za Mjesnu zajednicu Lješevo. Dakle, 05. juna 1992. godine srpski agresori su na ovom mjestu izveli 24 Bošnjaka na strijeljanje. Hvala Bogu dvoje je preživjelo to strijeljanje, a to su naša nana Zahida i gospodin Mirza Repuh. Ovo je veoma tužan dan za našu mjesnu zajednicu, i nama je zaista drago da se obilježavanje ove manifestacije nastavlja iz godine u godinu i drago nam je što je danas prisustvovao ovoliki broj ljudi”, kazao je Masnopita.

DSC 0816

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba