Obilježena dvadeseta godišnjica masakra u Lješevu

Pod motom „Da se ne zaboravi“ u Lješevu  je obilježena dvadeseta godišnjica masakra nad nevinim stanovnicima.  Manifestacija je održana pored spomen obilježja  sagrađenog na samom mjestu masakra a u sjećanje na 22 ubijena civila koje su  05. juna 1992. godine  strijeljali  srpski vojnici, uglavnom komšije, a potom ih, nekoliko dana kasnije sahranili u masovnu grobnicu na mjesnom mezarju. 

 - Lješevo nikada neće zaboraviti svoje komšije i rođake koji su svirepo ubijeni samo zato što su drugačiji i bolji. Mi svaki put teško proživljavamo ovaj datum i sjećanje na naše najbliže, ali nas jednako teško pogađa to što proces privođenja pravdi i kažnjavanju izvršilaca ide veoma sporo iako se znaju imena – kaže Halid Masnopita koji je u masakru izgubio brata i još šest bližih rođaka. Prema njegovim riječima tek sada se govori o podizanju optužnice protiv Ratka Adžića, kreatora svih zločina na području općine Ilijaš, dok se direktni izvršioci ovog zločina Vasilije Vidović – Vaske, Marinko Vidović i drugi još mirno šetaju Beogradom i drugim gradovima u Srbiji.

Na ovogodišnjoj manifestaciji učešće je uzeo i Švedski umjetnik bosanskih korjena Sabahudin Bahtanaragić koji je uz izvedbu svoje monodrame  uručio i poklon djetetu koje je prvo vidio na ulazu u ovo selo, kao simbol obnavljanja života u mjestu koje je proživjelo takvu tragediju.

Nakon zvaničnog programa proučena je i fatiha  na mjesnom mezarju gdje su stradali sahranjeni nakon ekshumacije izvršene 1996. godine.

Na području Ilijaša u junu se  obilježavaju  slični događaji; Bioča, Luka, Kadarići, Žerovanj i Sokolina.

Na osnovu svjedočenja dvoje preživjelih, zločinci u Lješevu bili su klasične ubice i pljačkaši, a u tim zlodjelima učestvovali su : Marinko Vidović, Ratko Adžić, Tvrtko Radić, Mirko Ostojić, Kojo Glišić, Bato Bošković, Vojo Bošković, Novo Ostojić, Neven Adžić, Ranko Draškić, Milomir Marić, Nebojša Marić i mnogi drugi.

Na spomen obilježju u Lješevu uklesana su imena ubijenih: Ćamil i Izet Avdukić, Suljo, Munira, Hasan, Arif, Meho, Safet, Ibrahim, Huso i Amir Fazlić, Husnija, Mujo, Jasmin, Mensud, Fadil, Mehmed i Munir Masnopita, Arif Omanović, Zubejda Suljić, Nijaz Nuhić i Asim Karavdić.

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba